|
Share

•Когато се лекува, човек от нищо не трябва да се страхува. Човек със силна мисъл може да влезе при болни от чума, от холера и да излезе здрав и читав. От страх човек може да заболее без никакви бацили. (45, 119-120) •Всяка майка трябва да знае как да лекува децата си. Майката трябва да даде първа помощ. Първата работа на майката е да даде рициново масло на болното дете, после да изпие няколко чаши гореща вода, а след това да му направи постна картофена чорба. Тази е първата помощ за всеки болен. Питате защо трябва да се пие гореща вода. Много просто, при храненето по стените на стомаха и червата остават мазнини и утайки, които пречат на правилното храносмилане. Горещата вода ги разтваря и регулира процесите в стомаха и червата. (46, 119-120)
•Когато болният иска да се излекува от болестта си, да гледа Луната, когато се празни, и да се свързва с нея. Пълни ли се Луната, той трябва да затваря кепенците на прозорците си, да не прониква светлината и в неговата стая. Става ли въпрос за слънчевата светлина, там болният и здравият трябва да се излагат на нейното благотворно влияние. (20, 45)
•Казваме, че човек трябва да се лекува, преди да е заболял. На всяка отрицателна мисъл или на всяко отрицателно чувство в себе си поставете една положителна мисъл и едно положително чувство, които да ги неутрализират и обезвредят. (118, 117)
•Ако туберкулозният може да се освободи от страха и подозрението, болестта му ще го напусне. Защо? Защото туберкулозата е болест главно на чувствата. Докато човек държи в себе си страха и подозрението, дробовете и сърцето му постоянно ще се свиват. Всяко неестествено свиване причинява болезнени състояния. Когато се влюби в нещо и загуби любовта си, човек заболява главно от сърце или от някаква гръдна болест. (35, 211)
•Болен си от туберкулоза. Какво да правиш? Излизай всеки ден на планината, най-малко на височина до 1500 метра. След три месеца ще имаш 75 процента подобрение, а след една година - 85 процента. След 2-3 години ще бъдеш съвършено здрав.
И зиме, и лете ще ходиш по планината добре облечен, с манерка гореща вода и от време на време ще пиеш. (105, 100)
•Охтиката може да се лекува с музика. Тя произвежда едно разширение в човека, което е особено нужно за охтичавия. Охтичавият човек мисли само за себе си, всичкото му внимание е концентрирано само към неговата личност. Голяма завист има в него. Охтичавият човек, където и да ходи, в никого не може да види доброто. Той става краен песимист. (69, беседа 10, 24-25)
•Когато кръвоносните съдове в човека губят своята пластичност, своята пъргавина, той заболява от атеросклероза. Който иска да запази здравето си, да продължи живота си, той трябва да запази подвижността на тялото си. За тази цел човек трябва да не преяжда и да пие гореща вода, която помага за разтваряне на утайките, които се образуват при храненето. Заболее ли човек от атеросклероза, ще яде по възможност малко и проста, чиста храна. Той трябва да се храни с варено жито, с варен ориз, като истински калугер. (16, 8)
•Ако някой страда от туберкулоза или рак, да яде кисело мляко. Трябва да ядеш най-малко 3 години по 3 пъти на ден по 100 г на всяко ядене, за да има микроскопическо подобрение. (63, 265)
•Преди години един наш брат заболя от язва на стомаха. Дойде при мен да ме пита какво да прави. Казах му: „През лятото ще се печеш на слънце. Ще излагаш корема си на Слънцето. Така ще се лекуваш 2-3 месеца.  Всеки ден ще пиеш по една чаша зехтин.“ Той изпълни моите съвети и оздравя. (71, 36)
•Човек понякога хълца с часове, не знае как да се оправи с хълцането. Като пие 1-2 чаши гореща вода или като диша дълбоко, то престава. (138, 305)
•Един се оплаква, че го боли глава. Казвам му: „Ще изпиеш три чаши гореща вода на глътки. След това ще вземеш очистително. Като освободиш стомаха си, ще направиш една топла баня и ще си легнеш. В банята ще седиш малко.“ (56, беседа 11, 24)
•Тресе ли ви или сте се простудили, едно правило за лечение: може чай да пиете, може гореща вода – 1, 2, 3, 4, 5, 6 чаши, докато у вас се образува една реакция на изпотяване. Снемете си ризата, изтъркайте се. Седнете пак - отново една чаша, две чаши... Вземете и малко дървено масло, намажете си краката и ръцете и си легнете
• Друго правило: щом се простудиш, първата мярка е да вземеш нещо очистително, да се очисти стомахът и червата ви от всички ненужни вещества. Един-два дена въздържание от ядене. 3-4 чаши гореща вода, 2 чаши спаначен сок със солчица, две паници супа, направена от картофи. По малко ще сърбате, няма да преяждате и всичко ще мине много лесно. (68, беседа 13, 12-13)
•Когато излизате навънка, за да се оградите от простуда, ще съсредоточите вниманието си върху гърлото, ще мислите за ларинкса си и няма да се простудите. (68, беседа 3, 9)
•Как може да се лекува пиянството? Заставете пияницата да изпива на ден по 2-3 литра вода и той ще се излекува. В процеса на лекуването си той трябва да започне от най-малкото количество вода и постепенно да увеличава: първия ден да изпие една чаша вода, втория ден - 2 чаши, третия ден - 3 чаши, после 4, 5, 6 чаши, докато достигне до 15-20 чаши на ден. Ако изпълнява тези наставления, в скоро време той ще се откаже от употребата на спиртни питиета. Когато пияницата обикне водата, той ще престане да пие вино и ракия. (78, 79)
•Колкото по-добре спи човек, толкова по-здрав става. Направете опит в продължение на един месец да спите спокойно, без никакви смущения в мислите и чувствата си и ще видите, че състоянието ви се е подобрило. Ако страдате от неврастения, ще се излекувате. Ако искате да бъдете здрави, пазете се от лоши мисли и желания. (21, 66-67)
•Нервните хора да правят екскурзии. Планината действа най-лечебно върху нервната система. Нервните хора да правят гимнастически упражнения и да се лекуват с музика. Студена вода да не пият и малко да ядат. (113)
•Краката на човека трябва да бъдат топли. Това говори за неговото здравословно състояние. Ако краката не са топли и често изстиват, човек не е здрав. Студените крака са първото условие за неврастенията в човека. Онези, които са неврастеници и които често губят разположението на духа си, нека от време на време се събуват боси и ходят по ситен пясък или по мека трева. Така именно краката влизат в пряк контакт с жизнените сили на Земята и се тонират. При сутринните упражнения, като вдигате ръцете си нагоре, вие възприемате слънчевите енергии; чрез краката пък възприемате земните енергии. Когато искате да възприемате слънчевите енергии, трябва да правите упражнения сутрин. Когато искате да се освободите от събраната енергия през деня, трябва да правите упражнения вечер. Земята всичко взема, освобождава човека от излишните енергии, за да може сутрин отново да възприема от Слънцето. Излишната енергия, която е възприел, човек трупа по всички свои удове - ръце, крака, очи, уши - и дето го бутнат, веднага се произвежда взрив. Като прави упражнения, той се освобождава от тази енергия и става годен да възприема нова. (150, 191-192)
•Неврастеник е онзи, който се е омотал в лабиринта на своите мисли и чувства, объркал е пътя си и не може да излезе вън на свобода. Такова е положението на човек, който има да плаща две-три полици в един ден, но няма достатъчно пари и се чуди как да излезе от това положение. Какъв е цярът на тази неврастения? - Да отидеш при кредитора си и да го помолиш да продължи срока на полиците ти. (15, 114)
•Ако сте нервни, правете опити да гледате спокойно, без да мигате. Така ще концентрирате мисълта си и ще регулирате нервната си система. (97, 29)
•Някой от вас е болен от неврастения или е духом неразположен. Нека направи една малка разходка до близката градина или гора, да се обърне към изток и да подпре гърба си на някое дебело дърво, било то бряст, дъб или бор, като тури дясната си ръка отпред на гърдите, а лявата - отзад на гърба. В едно малко съзерцание да започне да мисли за влиянието на дървото и няма да минат 5-10-15 минути или най-много един час и неговото настроение ще се измени, той ще почерпи известна сила - ще стане обмяна между неговия магнетизъм и магнетизма на дървото и ще почувства известно подобрение. Да иде при това дърво един, два или три пъти и то ще го излекува. Това е природен начин на лекуване. В старо време хората така се лекуваха.
Втори начин за лекуване: пак ако сте неразположени, страдате от неврастения, лятно време, когато житото започне да зрее, идете в някое село, поискайте позволение от селяните да обиколите няколко пъти нивите, да минете през житата. Като изходите 1-2 километра, съсредоточете мисълта си в живота на житото, след 1 час ще почувствате голямо облекчение. Ако всеки ден можете да правите такива разходки, още по-добре ще бъде. (2, 70)
•За да усилите зрението си, излизайте вънка след полунощ от 12-1 ч, когато небето е звездно, да наблюдавате звездите. Добре е да излизате и в мрачна, бурна нощ. След това сравнявайте как се отразяват на очите ясната и мрачната нощ. Тези опити са добри както за усилване на зрението, така и за каляване на нервната система. (6, 193)
•Има различни упражнения, които раздвижват всички очни мускули. Ако не се упражняват, очите постепенно отслабват и губят способността си да виждат. Всяко движение на окото е свързано с известна мисъл. Дали движиш окото си нагоре и надолу, надясно и наляво, в диагонал, ти възприемаш точно определена мисъл. (138, 289-290)
•Съвременните хора се оплакват от отслабване на очите. Много естествено е, че отслабват - не се движат. Правете упражнения за очите си да отправяте повече кръв към тях. Ето защо повдигайте често очите си нагоре, отдето слиза светлината, и след това ги сваляйте надолу - в посоката, дето тревите растат и никнат. (23, 318-319)
•Колкото по-голяма е Светлината на човешкото съзнание, толкова и паметта на човека е по-силна. Колкото по-силна е паметта на човека, толкова повече енергия изразходва той. Който иска да има силна памет, той трябва да се стреми към увеличаване Светлината на съзнанието си. (58, 300-301)
•Отслабването на паметта показва, че канализацията, по която тече тази енергия, е пукната някъде, вследствие на което част от нея изтича навън. За да се възстанови силата на паметта, канализацията трябва да се поправи. Сегашните хора се оплакват от нервно разстройство. Церът е същият. (110, 114-115)
•Когато умът и сърцето на човека се раздвоят, паметта отслабва. (148, 339)
•Колкото чувствата на един човек са по-необуздани, толкова и паметта му е по-слаба. Паметта на хората отслабва и от големи скърби и страдания, от голям страх и от силни умствени сътресения. (111, 278)
•Неестествените чувства стават причина за отслабване на паметта. (54, 313)
•Който, може да впрегне гнева си на работа, той усилва своята памет. Ако не може да го впрегне, паметта му постепенно отслабва. Значи отслабването на паметта се дължи на постоянно безпокойство и гняв. - "Искам да усиля паметта си.“ За да постигнеш това, трябва да имаш вътрешен мир и спокойствие. (133, 96)
•Причината за отслабване на паметта се дължи на излишък на млечна киселина, която се събира в мозъка на човека. (143, 124)
•Коя е причината за отслабване на паметта? - Неправилното разпределение на енергиите. Какво представлява паметта? Склад на човешкия ум. Някои хора по естество са паметливи, а други имат слаба памет. Кога човек помни добре? - Когато обича това, с което се занимава. Паметта е в най-добро състояние, когато между подсъзнанието, съзнанието и самосъзнанието съществува известна връзка. Ако в съзнанието на човека се вмъкне една чужда мисъл, която постоянно го безпокои, паметта му постепенно отслабва. (47, 40-42)
•Най-съвършената система в човека е нервната. Следователно добре е, когато нервната система е в действие. Докато тя се проявява правилно, човек мисли, чувства и действа добре.
Нервната система е съставена от безброй влакънца, които възприемат впечатленията от външния свят и ги предават навън чрез мисълта. Осакатят ли се тия влакънца, осакатява се и нервната система. Влакънцата не са нищо друго освен антени, т.е. възприематели и предаватели. Слабата памет се дължи на осакатяване на нервните влакна. Щом се подобри състоянието им, паметта се усилва. Това става по много начини. Един от тях е храната. Запример за усилване на мозъчната енергия се препоръчват орехи, но трябва да се знае как да се ядат. Също така се препоръчват различни растения. Както идеите въздействат върху психическия живот на хората, така растенията въздействат върху нервната система. Както храната определя здравословното състояние на човека, така и идеите обуславят нормалното развитие на неговия психичен живот. (110, 68-69)
•Лесно може да се възстанови първоначалната сила на паметта. По какъв начин? - Чрез възстановяване единството на съзнанието. Като изхвърлите от ума и сърцето си всички ония мисли и чувства, които ви смущават. (39, 159)
•Как да подобрим паметта си? - Прави упражнения за дълбоко дишане. Никога не преяждай. Не приемай противоположни храни, които са мъчно смилаеми. Прави опити за концентрация. Като четеш книги, размишлявай върху прочетеното, без да се отклонява мисълта. (113)
•Да кажем, че някой от вас има слаба памет. Всяка вечер, когато си ляга, да влага в подсъзнанието си мисълта: „От утре моята памет ще бъде по-силна." Като внася тази положителна мисъл в подсъзнанието си, паметта му постепенно ще се усилва. (111, 276-277)
•Сега ще ви дам едно упражнение за усилване на паметта: ще турите ръцете си на кръста. След това ще вдигнете десния си крак и ще го допрете, колкото може по-нагоре, на бедрото на другия крак. През това време ще стоите само на левия крак. След това ще направите същото с левия крак. Така ще правите ту с десния, ту с левия крак в продължение на 10 минути. Това упражнение развива стабилност, устойчивост на организма, а също така оказва влияние върху паметта. Ако искате да имате успех, правете го редовно. (14, 206)

11. Духовно лечение

•Има много начини за лекуване. Един от тях е Вярата. Ако вярваш, ще оздравееш. (82, 200)
•Приложете Вярата в живота си, за да видите нейните резултати. Вярата усилва здравето. В бъдеще ще се търсят лекари за здравите хора, а не за болните. (17, 93)
•Вярата е сила, която постоянно расте и се увеличава превръща се в Знание. С Вяра човек може да се лекува от всякакви болести. (24, 75)
•Вярата е една опитност, набрана от миналото, една мисъл, която е свързана с живата материя. Следователно всякога, когато човек повярва, се образува една обща възможност, чрез която живите сили на Природата протичат към него. Безверният човек е изолиран от самата Природа. Безверието говори за един човек, който няма никакво съобщение с Божествения свят. (48, беседа „Ще бъдеш жив“, 7)
•Аз казвам: здравословно слабият да обича. Правете опити в това отношение, да се уверите в истинността на закона. Ако страдате от ревматизъм, треска или някаква друга болест, обикнете някого. В скоро време здравето ви ще се подобри. Колкото по-скоро оздравеете, толкова по-правилно сте проявили обичта.
•Закон е: Любовта премахва всички слабости и недъзи. Тя е особено космическо течение, което минава през всички живи същества. Колкото по-правилно се приема и предава тази енергия, толкова по-здрав е човек. (6, 53)
•Да лекувате един човек по духовен начин, то значи да се намерят причините на неговата болест, да се отстранят те и той никога повече да не заболява. (56, беседа 12, 25)
•Ако някой е болен, не може да диша добре, нека се обърне към Слънцето и дълбоко в душата си пожелае да се свърже с него, да приеме от енергията му. Няма да мине много време и той ще се обнови и засили. Който веднъж само е приел слънчевата енергия в себе си, той е опитал вече нейното благотворно влияние върху мислите и чувствата си, както и върху всички клетки на своя организъм. (85, 48)
•Има два начина за лекуване: стар и нов начин. Съвременните хора обикновено се лекуват по стария начин – с лекарства, с бани и т.н. Този начин на лекуване е бавен и дава микроскопически резултати. И аз лекувам по този начин. Аз не лекувам хората по новия начин. Защо? - Защото те още не са готови. Новият начин е духовно лекуване. Ако излекувам някой човек по духовен начин, като не е готов да води чист живот, той ще греши още повече, а с това ще си създаде по-големи затруднения в живота. За онзи, който е готов, духовното лекуване моментално дава резултати. (22, 56-58)
•За да не се простудява, човек трябва да се огражда. Това се постига по два начина: чрез концентриране на мисълта и чрез молитва. Някои мислят, че като метод молитвата е лесно приложима. Зависи каква ще бъде молитвата. Ако се молите механически, никакъв резултат няма да постигнете. Следователно концентрираната мисъл и съзнателната молитва са условия за ограждане на човека, за да се запази от лоши външни условия. Щом е ограден, човек не се простудява и нищо чуждо отвън не може да го нападне. (54, 345-346)
•Отивам при един болен приятел да го видя. Той ми казва: „Моята работа е свършена, но поне ми отвори път. Ръцете и краката ми не държат, няма да оздравея." Аз се усмихвам и му казвам: „Стани от леглото." Той става. - "Опитай се да ходиш". Той започва да ходи из стаята. Като направи това няколко дена наред, оздравя напълно.
•Вярата лекува. Тя не търпи никакво колебание. За да се лекуваш, нужна е Абсолютна вяра. (132, 280)
•Лекарствата, които лекарят предписва на болния, имат сила дотолкова, доколкото е неговата Вяра. Щом е така, човек може да се лекува и без лекарства. (37, 312-313)
•Когато сте нервни, направете следното упражнение: седнете на стол пред масата, изправете тялото си добре и турете ръцете си на масата. Дръжте ръцете си в това положение около 10-15 минути, като концентрирате мисълта си, първо, към палците, после - към показалците, след това - към средните, към безименните и най-после - към малките пръсти и на двете ръце. После турете дясната си ръка върху лявата, след това - лявата върху дясната и пак концентрирайте вниманието си към пръстите. Като съсредоточите вниманието си към пръстите, свържете се в съзнанието си с всички добри, здрави хора, които имат чисти и благородни сърца, философски умове, с дълбоко разбиране на Живота. Щом се свържете с тия хора, повдигнете мисълта си към Бога и всички заедно се помолете.
Който направи този опит, той ще има резултат, ще събере силата на колективната молитва. Какво по-голямо благо за човека от това, да се свърже с всички добри хора по лицето на Земята и заедно с тях да отправи молитвата си към Бога. Тази молитва непременно ще бъде приета. (100, 139-140)
•Вярата може да лекува, но всички хора не се лекуват с Вяра. Значи Вярата е на степени. (63, 315)
•Докато болният се съмнява, той сам поставя препятствия в пътя на своето лекуване. Щом престане да се съмнява, болестта си отива. Закон е: за каквото мисли човек, за него се държи. Престане ли да мисли за това нещо, то губи вече силата си. Това, в което човек вярва, то има сила за него. (149, 186)
•Каквото е дишането на физическия свят, такова нещо е молитвата в Божествения свят. Значи молитвата е духовно дишане, т.е. зреене на Божествените блага. Като отправя сърцето си към Бога, човек диша от еликсира на Живота.
Като заболеете, обърнете се, първо, към Бога, после - към своята душа и най-после - към лекаря. Вие вървите по обратен път и затова не успявате. (30, 66)
•Христос посочва на хората общия метод, чрез който могат да се лекуват всички болести. Вярата, като разумен принцип, всякога може да си послужи с онези елементи в себе си, чрез които да се противопоставя на всички болести, специално на нервните. Достатъчно е чрез Вярата човек да отстрани от ума си тази мисъл, която го безпокои и смущава, за да успокои нервната си система. (30, 125)
•Да се лекуваш по Божествен начин, това значи да измениш живота си, да водиш чист и свят живот. (137, 117)
•Всеки трябва да се стреми към единство на съзнанието като метод на лекуване, като метод на работа върху себе си. От каквато и да е болест да заболеете, достатъчно е да възстановите единството на съзнанието си, за да се дигнете от леглото си здрав и бодър. Висшите сили на съзнанието се насочват към вашия организъм и започват да му въздействат, докато стане обрат в тялото ви, вследствие на което всички енергии потичат нагоре, вземат обратно движение. При това положение чуждите вещества в организма, които са причина на болестите, изчезват моментално, както изчезва прахът от повърхността на барабана. (39, 158-159)
•Съединете се с всички хора и кажете: „Всички хора по Земята са добри, всички закони са правилни, няма изключения. Смъртта е нещо преходно в света.“ Ако приложите този закон в ума си, няма да мине 1-2 или 3 часа, или (според сериозността на болестта) няколко дни и болестта ви ще изчезне. (135, 151)
•Ако наистина живее във вас идеята на Любовта, вие ще можете да лекувате. Любовта е сила, която лекува. Ако искаш да лекуваш някого, но се усъмниш дали ще го излекуваш, Любовта ти е слаба. (82, 55)
•Като заболееш, намери десетина души здрави хора, обикни ги и започни да им услужваш колкото можеш. След 2-3 дена и ти ще бъдеш здрав. Ако и здравите те обикнат, толкова по-добре за тебе. (112, 178-179)
•Вярата е колективен закон. Сам човек не може да лекува, но ако се съединят няколко души, те могат да лекуват. (71, 339)
•Няма болест, която да не се подчинява на Вярата. Като се излекуваш, не бързай да разказваш на хората как си се излекувал. Ще мине известно време, можеш да приложиш същия метод и към Другите. Ако разказваш на хората как се лекуваш, преди да видиш резултат, болестта ти ще се върне отново. (129, 202)
•Ако човек иска да бъде здрав, трябва да бъде положителен в своите вярвания. Той ще прави опити и ще се увери в това. Някой път можете да имате малък бодеж в гърдите си или в гърба си, или болка в стомаха, в главата си; направете един опит, да видите доколко е силна вашата Вяра, доколко можете да премахнете болката си в името на тази Вяра. Кажете тъй: „В името на моето верую, в името на моя Господ, в когото вярвам, заповядвам на тази болест да излезе." Ако болестта ти те послуша, значи имаш Вяра. (48, беседа „Давам власт", 30)
•Ако човек изключи от себе си насилието, лъжата и злото, той ще се свърже с Божественото начало в себе си. Тогава всички болести, всички недъзи в тялото, ума и сърцето ще изчезнат. (99, 37)
•Когато тялото на човека заболее, той може да се лекува с Истината. Докато не обича Истината, човек никога не може да бъде физически здрав. Щом обикне Истината, той възстановява здравето си и тялото му придобива съответно ухание. Ако дълбоко в душата си човек реши да обича Истината и ако абсолютно изключи лъжата от себе си, от каквато болест и да страда, той може да се излекува. За здравето на сърцето се препоръчва Любов. Любовта е единствената сила, която може да уравновеси състоянието на сърцето. Когато изгуби умственото си равновесие, човек изгубва съответното ухание. За да го възстанови, като метод той трябва да приложи Мъдростта. (74, 360-361)
•Любовта лекува всички болести. Тя повишава трептенията, вибрациите на човешкия организъм и с това го прави способен да издържа на външните влияния и на влиянията на микробите. Когато човек се демагнетизира, той губи своята жизнена енергия и лесно заболява. При всяко демагнетизиране става пропукване на известни места в двойника, отдето изтича голяма част от жизнената енергия на човека. Когато това пропукване се запуши, човек оздравява. Всяка дума, която излиза от Любовта, служи като мазилка, с която се запушва и най-малкото пропукване на нервната система. (85, 143)
•Който вярва, той ще бъде здрав. Вярата е връзка между Бога и човешката душа. (143, 11)

V. ХИГИЕНА

•Новото, към което се стремите, подразбира нова хигиена, която започва от мисълта, от чувствата и от постъпките.
Здравето се обуславя от хигиената, която човек пази във физическия, в сърдечния и в умствения си живот. Хигиената във физическия свят изисква от човека да знае как да яде, да пие вода и да диша, и най-после да знае как да спи. (148, 153)
•Чистотата е първо и необходимо условие за правилното развитие на човека.
От всички се изисква физическа, сърдечна и умствена чистота. Когато тялото на човека е чисто, той ще бъде физически здрав; когато сърцето на човека е чисто, той ще има лице свежо и очи ясни; когато умът на човека е чист, от лицето му ще излиза приятна, мека светлина. (73, 206-207)
•За да се подобри животът на хората, както и здравословното им състояние, на всички се препоръчва външна и вътрешна чистота. Чистотата е в състояние да закрепи здравето на човека, да запази енергията и да продължи живота му. (18, 98-99)
•Въздухът, водата, храната, светлината и топлината са елементи, чрез които новата наука си служи като методи за кардинално разрешаване на въпроси в Живота. Който разбира свойствата и приложението на тези елементи, той може в пет минути само да стане здрав. (61, 102)
•Силата на човека не седи само във физическата храна. За да бъде силен, той трябва да знае как да използва въздуха, който диша, да го отправи към всички клетки на дробовете, за да става дишането правилно. За да бъде силен, човек трябва да знае как да регулира теченията на своята симпатична нервна система, главно на слънчевия възел и малкия мозък. За да бъде силен, човек трябва да знае как да регулира енергиите на своя стомах. Най-после, като знае да управлява дробовете, симпатичната нервна система и стомаха си, човек ще започне да изучава главния мозък, т.е. истинския човек. (127, 305)
•Религиозните учители на миналото са давали на учениците си ред правила и методи, едни от които се отнасят до храненето, други - до правилното дишане, трети - до правилните отношения, както и до човешките мисли и чувства. Те са препоръчвали на учениците си молитвата като метод за възстановяване на пълна хармония, пълна координация на органите.
Ние, които сме дошли на Земята, трябва да пречистим своя живот, да пречистим ума и сърцето си, за да бъдем здрави.
Първото правило: за да бъдете здрави, главата ви трябва да бъде студена, да не приижда в нея много кръв, а краката ви пък трябва да бъдат топли. Когато мисълта е чиста, без примеси, главата е студена. В мозъка трябва да има Светлина, с много малко Топлина, без горещина. Значи на ума трябва Светлина, а на сърцето - Топлина. (70, беседа 23, 11-12)
•Що се отнася до здравословното състояние, първата ви работа е да подобрите кръвообращението си. Едно от условията за подобряване на кръвообращението е освобождаване на мисълта от всички наслоявания на миналото, от всички стари, криви разбирания. Човек трябва да има свободна мисъл. Ако мисълта му не е свободна, той изпада в песимизъм. Песимизмът показва, че в ума и в сърцето на човека има известни утайки, чужди вещества, от които той трябва да се освободи. За да се освободи от тия утайки, той трябва да диша дълбоко. За това се препоръчват екскурзии, качване по планини. Иска ли да възстанови своите красиви мисли и чувства, човек трябва да прави физически движения, гимнастика, екскурзии, спорт. Човек може мислено да прави тия упражнения, но за това се иска голяма сила. При физическите упражнения разходите са по-малко, отколкото при умствените. (38, 196-197)
•Щастието зависи от три неща: от правилното дишане, от правилното ядене и от правилното ходене. (47, 189)
•Има един природен закон, според който никой няма право да изразходва повече енергия, отколкото е нужно. Друг закон: никой няма право да икономисва и това, което му е нужно. Ако яде повече, отколкото трябва, ще затлъстее; ако яде по-малко, ще  изсъхне. Хигиената на Живота изисква от човека да бъде умерен и в яденето, и в чувстването, и в мисленето. (71, 165)
•Всяка мисъл, всяко чувство и всяко действие, които разстройват човешкия организъм, не са хигиенични. Пазете се от всички чувства, мисли и действия, които понижават живота. (7, 251)
•Пазете се от страха, пазете се от омразата, пазете се от отрицателните мисли, които създават известни утайки, известни отрови в организма на човека. Любовта носи еликсира на Живота. (14, 22)
•Новите разбирания изискват, на първо място, хигиена на мозъка, но не тази хигиена, която днес се препоръчва на хората. Преди всичко съвременните хора трябва да знаят от каква храна се нуждае техният мозък. Като се намери съответна храна за човешкия мозък, ще започне и обновяването на човешкия живот. (126, 180-181)
•Съвременните хора се нуждаят от хигиена в тесен и широк смисъл на думата. В тесен смисъл на думата хигиената изисква абсолютна чистота на тялото и на къщата, в която човек живее. В широк смисъл на думата хигиената изисква Абсолютна чистота на ума, на сърцето и на душата. (21, 116)
•Чистотата, святостта е най-голямата хигиена, до която християнството е могло да достигне. Днес пък, когато говоря за Любовта, аз имам предвид най-съвършената хигиена, която може да се препоръча на съвременния свят. Приложението на Любовта в Живота представя онова здравословно състояние на човешкия организъм, при което човек може да изпълни своето предназначение. (24, 176)
•Ще изучавате точността, тя е необходима. Точно навреме ще ядете, точно навреме щя лягате, точно навреме ще ставате - ще се научите на точност. (68, беседа 24, 15)
•Като знаете методите, с които Природата си служи, прилагайте и вие същите. Запример, ако някой е боледувал от тежка заразителна болест и оздравее, трябва да изгори всичко, с което си е служил - дрехи, книги, съдове. Всичко нечисто и заразено трябва да мине през огън, да се обнови. Болница, която е служила 30 години, трябва да се подложи на огън, да изгори. Дрехите, съдовете - също, но и самото здание трябва да се изгори и отново да се построи. Стените, таванът, подът са пропити от физическа и психическа зараза. (35, 282-283)
•По-хубави и по-удобни къщи човечеството не познава, въпреки това те са нехигиенични. Светлината не пада добре, поради което повечето хора са нервни, лесно се дразнят. Пречупването на светлината от стените и таваните не става хармонично. Не само това, но и леглата, както и завивките им, не са хигиенични. Същото се отнася и до дрехите - те не са хигиенични, затова трябва да се изработват облекла, които да отговарят на изискванията на Природата. Като дойдете до храненето, и там има нещо нехармонично. Главният елемент при храненето - житото - го мелят с камъни. Това значи да отнемат хранителните му вещества. В бъдеще житото няма да се мели сухо. (96, 145)
•В бъдеще къщите ще се правят от стъкло. През тях ще минават ултравиолетовите лъчи на Слънцето, затова тия къщи ще бъдат хигиенични. С помощта на пердета хората ще регулират светлината, ще пущат повече или по-малко според желанието си. (98, 52)    
•Според мене дървените къщи са по-здравословни от каменните. (133, 208-209)
•Първото нещо, което ще искам от учениците си, е да си мият ръцете често, по няколко пъти на ден. Човек трябва да бъде чист. Човек трябва да употреби най-малко един час време за своето чистене. Той трябва да се изчисти физически: ноктите си, носа си, устата си, зъбите си, ръцете си и т.н. Щом искаш да направиш някому нещо, измий се. Ако нямаш време, не му прави никаква услуга. (70, беседа 24, 5-7)
•Спазвали ли сте най-простото правило да си измивате ръцете след свършването на каквато и да било работа? Ако спазвате това най-малко правило, то ще е едно благословение за вас. (111, 107)
•Миенето е един свещен акт. Не трябва да се миете бързо, както обикновено правите, но трябва да спазвате известни правила. Ще си вземете един чист леген, ще налеете в него вода, малко топлинка, и ще наплискате лицето си хубаво. След това ще си изтриете лицето леко, едва да попиете влагата с много мека кърпа. Не плискайте лицето си силно с вода, но леко, да ви е приятно, като че се милвате, едва да го докосвате. Божествената мисъл за да функционира правилно у нас, не трябва да търкаме лицето си с груба кърпа. Защо? - Понеже лицето е огледало на нашата душа. Чрез него се съзира връзката ни с Бога. (111, 104-105)
•Никога не изливайте водата от лицето си на нечисти места. Къде да хвърляме тази вода? - На цветята, на дърветата, но в никакъв случай дето минават хора или на нечисти места. (71, 272)
•Студената вода е само за ония хора, които имат много топлина, а онзи, на който организмът е изтощен, той в топла вода трябва да се мие. Пък онзи, който има много топлина и се нуждае от хладно, може в студена вода, но то не е правило. (68, беседа 10, 31)
•Като е дошъл на Земята, човек трябва да започне от физическата чистота. Дрехите, обущата, тялото трябва да бъдат идеално чисти. Човек трябва да мие лицето, ръцете, зъбите си по десет пъти на ден. Зъбите не трябва да се мият всякога с четка, да се изтъркват. Достатъчно е да ги миете с топла вода и сапун или с малко спирт. Много болести се дължат на микробите, които се развиват в зъбите. (38. 81-82)
•Като станеш сутрин от сън, намокри малко главата си с топла, според температурата на тялото ти, вода. След това вчеши косата си с гребен. Не трябва да миете главата си нито с много гореща, нито със студена вода. Тя трябва да бъде толкова топла, че като турите в нея пръста си, да издържи.
•Как да махнем пърхота от косата? - Като живеете редовно. Нередовният живот е причина за пърхота. Кожата обеднява поради нередовния живот. (101, 208)
•Росната капка крие в себе си електричество и магнетизъм, които трябва да се използват разумно. Като знаете това, не изтърсвайте дъждовните капки от дрехите си. Чистата росна капка носи благословение. Оня, който има силно обоняние, усеща уханието на росните капки. (92, 170)
•Не се страхувайте от дъжда. През пролетта и през лятото, когато вали дъжд, излизайте вън, да ви намокри добре. Ако сте на пътя някъде, свалете шапката си, нека да се намокри главата ви добре. Този дъжд е благословение за човека. Щом ви вали дъжд, благодарете, че сте се окъпали, че сте направили една електрична баня. (42, 391)
•Най-добрата баня е дъждът. Природата къпе само растенията, защото те са постоянно вън на открито. Когато завали дъжд, те се освежават, ободряват. Животните, птиците, пеперудите се крият от дъжда, вследствие на което животът им е къс. (117, 9)
•Част от водата се възприема от кожата чрез порите. Затова човек трябва да си мие лицето често и тогава водата прониква в порите и част от магнетизма на водата прониква с нея в кожата. Водата трябва да бъде топла, за да стане това. Има връзка между физическата и духовната чистота.
Значи за духовния напредък, за духовния растеж важно условие е не само вътрешната. Чистота в мисли и чувства, но и физическата, физическата чистота е важно условие, за да има и вътрешна Чистота. (113)
•На всички, а особено на тия, които са чиновници, препоръчвам следното измиване: като се върнете на обед, съблечете си горните дрехи, вземете стомничката с вода, която сте донесли още от сутринта или от предишния ден, и залейте се с нея от главата до краката. След това леко се изтрийте. Ще облечете сухи чисти дрехи. Тъй измити и преоблечени, ще отправите благодарствена молитва на Бога за водата, която ви е дал, и тогава ще се нахраните. Всеки, който изпълни тия съвети, всякога здрав и бодър ще бъде. (111, 463)
•Вие сте много несправедливи. Например ръцете си миете 4-5 пъти на ден, а краката не ги измивате, не ги изваждате от обущата и чорапите, да ги помилвате, да ги погладите. Не може да диша свободно кракът вътре в обущата. (113)
•И тъй, ако искаше да се ползвате от благата на Природата, всеки ден трябва да си миете краката до коленете, и то поне по три пъти: сутрин се мийте с топла вода, на обед може да се измивате в езерото и вечер - пак с топла вода. Добре е да се правят частични измивания на тялото. Понякога те са за предпочитане пред целите бани. Изобщо Природата обича разнообразието. Германският лекар Луи Куне е схванал този закон и затова на слабите, на болните хора той препоръчва седящи вани, т.е. да се измива само едната половина на тялото, а другата да остане суха. Запример, ако един ден човек измие горната част на тялото си до кръста, другата част - долната - трябва да остане суха. На другия ден ще измие долната част на тялото си, а горната част ще остане суха. Или ако сутрин човек измие лицето си, на обед да намокри малко главата си отзад. По този начин ще предизвиква правилна обмяна в тялото.
Който знае как да мие ръцете си, тяхното измиване ще се отрази добре върху краката. И обратно - краката, измити правилно, това се отразява и върху ръцете. При това, като миете краката си, не бързайте изведнъж да ги измиете. Бързото миене показва неразбиране на закона. Потопете краката си във водата и поседете в това положение малко време. Мислено измивайте краката си, докато усетите някаква приятност, някаква реакция в ръцете. След това бавно измивайте краката си. Като се миете по този начин, силите в организма се разпределят правилно. Щом започне реакция в организма, човек може постепенно да измие всички части на тялото си Само по този начин може да се предизвика уравновесяване на енергиите в организма на човека. (73, 113-114)

eXTReMe Tracker