|
Share

Порок на сърцето

С порок на сърцето се означават онези заболявания, при които са увредени сърдечните клапи и с това се предизвиква разстройство на кръвообращението.
Различават се два основни вида заболявания: непълно отваряне на клапите стеснение на отвърстието между предсърдието и камерата или камерата и отводящия съд, или непълно затваряне на клапите недостатъчност на клапите.

По-често се срещат следните сърдечни пороци: недостатъчност на двукрилата клапа, стеснение на двукрилата клапа, недостатъчност на аортната клапа и стеснение на аортната клапа. Понякога отделните видове се комбинират помежду си.

Причини.

Най-честа причина е острият ставен ревматизъм.
Следват ангината и по-рядко някои инфекциозни болести (скарлатина, дифтерит). Съществуват и вродени пороци.

Признаци.

Признаците са различни в зависимост от вида на сърдечния порок и от степента на увреждане на сърцето. Сърдечният порок отначало е компенсиран. Сърцето различно време от началото на заболяването успява да се справи и поддържа понякога дълги години нормално кръвообращение. В такъв случай болният почти не изпитва нищо освен умора при физическо натоварване, сърцебиене и лек задух. При правилен хигиенен режим такова компенсирано сърце се запазва до дълбока старост.
При силно изразен сърдечен порок (некомпенсиран) и при липса на правилен режим (преумора, алкохолизъм, преяждане, безсъние и пр.) сърцето може да отслабне, да се разшири и да не може да поддържа нормалното кръвообращение. При това състояние на болестта се явява застой на кръвта в белите дробове, черния дроб и краката, от което болните са отпаднали, имат замайване, стягащи болки в сърдечната област. При леко физическо натоварване се явяват задух, кашлица, болезненост и тежест в областта на черния дроб, устните и ноктите посиняват, има отоци по краката.
Черният дроб се увеличава. При напреднала сърдечна слабост в гръдната кухина и корема се набира течност. Застояването на кръвта в стомаха причинява липса на апетит, умора и безсъние.
Застоят в бъбреците дава албумин в урината, която намалява по количество. Кръвното налягане спада. Порокът на сърцето се развива хронично и болестта продължава с години.

Усложнения.

Удар от запушване на мозъчен кръвоносен съд, белодробен инфаркт, белодробен оток и други.

Предсказание.

Зависи от заболяването. То е по-благоприятно при компенсиран порок и сериозно при некомпенсиран. Сърдечният порок не може да се излекува в истинския смисъл на думата, но човек може да живее дълго време с него, когато е компенсиран и се спазва правилен хигиенен и диетичен режим.

Предпазване.

Състои се в предпазване и навременно лечение на острия ставен ревматизъм, ангината и други заразни болести.

Лечение.
Начинът на лечение се определя от вида на сърдечния порок и от състоянието на болния.
При компенсиран порок е необходимо да се щади сърцето, като се спазва правилен режим на живот.
При некомпенсиран порок също е необходимо храната на болния да бъде природосъобразна (млечно-растителна) с достатъчно витамини и минерални соли, като се предпочита суровоядството (вж. том I, „Диета със сурови храни"). Добре е да се приема повече захар (плодове, мед, мармалад от грозде ), която засилва сърдечния мускул, да се избягват тлъстата храна, алкохолът, тютюнът, употребата на много течности (супи и др.). Месото също да се избягва, яйцата да се консумират в умерено количество. Да се избягва люта, солена и кисела храна, кафе, чай, лимонада.
Ако се появят отоци, болният се поставя на безсолна храна, даже на млечен режим, докато сърцето наново се подобри.

Хигиена.

Болният и в двата случая трябва да води редовен живот, да не се преуморява от физически и умствен труд, да си почива достатъчно. Да избягва изкачване на по-големи височини, дълго ходене, спорт, тичане, да спи достатъчно. Лете да прекарва 1-2 месеца на почивка, защото широкото и изобилно използуване на чистия, богат с кислород въздух значително укрепва състоянието му. Да се избягват половите излишества. Женитбата се позволява, но при условие да не се злоупотребява полово. Жените с компенсиран порок могат да раждат след съвет с лекар-специалист по сърдечни болести.
Появят ли се отоци на краката, болните да пазят леглото.
При лечението да се имат предвид общите упътвания за болестите на сърцето.

Нервно сърце

При сърдечната невроза няма органични промени в сърцето.
Тя най-често е проява на обща невроза сърцебиене, ускоряване на пулса, болки в сърдечната област и други.
От нервно сърце заболяват по-често жените и младите мъже.

Причини.
Пренапрежение на нервната система, различни психични и емоционални изживявания. Най-малкото душевно вълнение, тревога, неприятности предизвикват у такива хора силно сърцебиене и ускоряване на пулса. Същото може да последва и след преумора, вълнение, неприятности, слабост, смущения на жлезите с вътрешно отделяне (половата и щитовидната жлеза), боледуване от грип, коремен тиф, злоупотреба със спиртни питиета, както и с чай, кафе, тютюн.

Признаци.

Болните се оплакват по-малко от задух, отколкото от точно определени болки в сърдечната област, сърцебиене, виене на свят, изпотяване, слабост, често премаляване, пребледняване на лицето, нахлуване на кръв в главата и безсъние. Сърцебиенето възниква при най-малък повод: преумора, уплаха, стомашно разстройство.
Ударите на сърцето достигат до 100-120 в минута и това трае до 2-3 часа. Болните усещат студенина по тялото - краката и ръцете им са студени, избива ги пот. Вместо ускорение на пулса у някои се среща неритмичност на сърдечните удари. Болните са нервни, често пъти угнетени, меланхолични, имат главоболие, безсъние, диспепсия и пр. Оплакват се много, страхуват се от прескачанията на сърцето, изпитват особен страх. Понякога болките имат характер на гръдна жаба.

Предпазване.
То цели да укрепи нервната система. И затова е необходимо преди всичко природосъобразно хранене без месо и възбудителни подправки, сол, пипер, оцет. Да се избягват тютюнът, спиртните напитки, кафето и чаят.
Освен това са необходими грижи за редовно храносмилане чрез повече движения, гимнастика, употреба на повече плодове, кисело мляко, мед, компоти. При обща слабост и малокръвие усилена храна, всекидневни разходки на чист въздух, съчетани с дълбоко дишане. Да се избягват задушните и прашни стаи и помещения и умствената преумора. Свободното време да се прекарва във весели разговори и компании (но не нощни), в полезно четене и най-важното отпъждане на всяка мисъл, че има сърдечна болест. При обща нервност сутрин и вечер да се правят фрикции на цялото тяло с хладка вода или пък само на корема и половите органи.

Предсказание.
Благоприятно.

Лечение.
Общо за засилване на организма. За целта трябва да се изпълни следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес:
валерианова тинктура (чиста) 20 г
тинктура от глогов цвят 20 г
розова вода 15 г
камфор на прах 1 г
ментови капки (олеум) 20 капки

II. Десет минути след капките да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от босилек и исландски лишей по 70 г, бъзов цвят, буков мъх, маточина, мащерка и балканска чубрица по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка портокалови кори се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с гликоза или мед по вкус.
Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн не!
На обяд заедно с другата храна (винаги придружена със салата от кромид лук и магданоз по равни части, с прибавка и на другите любими салати с винен оцет и маслинен зехтин по вкус) може да изяжда и по 100 г младо месо:
агнешко, телешко, птица или прясна риба. На вечеря винаги безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко препечен хляб.
След обяд и вечеря да взема по 1 супена лъжица от следния крем за усилване на сърцето: по 50 г прясно краве масло, чист пчелен мед, сурово тиквено семе, обелено и счукано на ситно, и ориз, опечен до бежов цвят и смлян на кафе всичко хубаво разбъркано.
Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от лайка (цвят), глогов цвят, бяла черница (листа) и лешникови листа по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се вари 5 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от сладки или пък горчиви бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на каша с корите, но без семките, и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от синя тинтява, жълт кантарион и мента пиперита (листа и цвят), хмел (шишарки) и цикория (листа и стебла) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе (предварително леко препечено) се запарват с 500 г вряща вода и се вари 15 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти. Сърдечната облает (отпред и отзад) се налага с две мушами от хаваджива (20 на 25 см) с тропосани отгоре им парчета тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата, или пък с две торбички от тензух със същите размери, напълнени с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен за двете страни с 6 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората).
На корема се слага зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, и след това свит на руло и добре изстискай; отгоре се поставя вълнен пояс.

На главата при главоболие „шапка" от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при леко главоболие „шапка" от зелен лист прясно зеле, напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка.
През време на летните горещини, когато мъчно се понасят както мушамите, така и торбичките с квасеца на сърцето, те могат да се заменят със сурови листа от прясно зеле: единият отпред, а другият откъм гърба, леко тропосан за елечето. Дават спокоен сън и добра почивка на сърцето.

VI. Сутрин. Самовнушение по начина, даден за миокардит, последвано от фрикция с хладка вода на корема, подмишниците и половите органи, сухо изтриване, лека разтривка на сърцето с памуче, натопено в камфоров спирт, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа и толкова бавни издишвания през устата (вж. том
I, „Домашна гимнастика"). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.
Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. При необходимост лечението продължава.
Важни добавки:
1. Болният трябва да бъде спокоен. Никаква опасност не застрашава сърцето му. Затова да не се вълнува, да подреди работата си така, че да върви нормално без сътресение и да има достатъчен отдих.
2. Квасецът може да се използува 2 вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се засилва с 2-3 супени лъжици нов квасец.
3. Мушамите от хаваджива се използуват 15 дни от едната и 15 дни от другата страна (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека").
4. На слънце, вятър, дъжд, сняг и студ без шапка да не се ходи.
5. Болният да следи краката му винаги да са сухи и топли.

Склероза на сърдечния мускул (миокард иосклероза)

Причини.
Главна причина е атеросклерозата на кръвоносните съдове на сърцето. За развитието на болестта допринасят възпалителни заболявания на сърдечния мускул, базедова болест, анемия, липса на витамини, захарна болест, затлъстяване, физическо пренатоварване, отравяния с алкохол, тютюн, въглероден окис и други. При инфекциозни болести могат да настъпят промени в сърдечния мускул със смущения в неговата дейност.

Признаци.

Болните се оплакват от лесна умора при физическа работа, сърцебиене, понякога стягащи болки в сърдечната област.
При напреднали случаи оплакванията се засилват, появяват се задух, отоци по краката, черният дроб се увеличава.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.

Както при порок на сърцето. Зависи от първичната
причина на заболяването и е насочено срещу него.
И в този случай трябва да се избягва физическата и психическата преумора. Алкохолът и тютюнът да се изоставят съвършено.
Затлъстелият трябва непременно да вземе енергични мерки за отслабване. Необходимо е болният да спазва правилен хигиенен и диетичен режим.

Смущения в сърдечния ритъм

Нормално ударите на сърцето са около 70 в минута. По различни причини сърдечната дейност може да се ускори до 120-150-180 удара в минута (тахикардия), да се забави до или под 40 удара в минута (брадикардия) или да се наруши ритъмът е (аритмия).

Учестена сърдечна дейност (тахикардия)

Причини.
Инфекциозни заболявания, придружени с треска (инфлуенца,дифтерия и други), малокръвие, значително отслабване, отравяне с тютюн, базедова болест, психическо напрежение, след употреба на кафе, чай и други.

Признаци.
Болният усеща ускорена и усилена сърдечна дейност, отпадналост, лесна умора.

Лечение.
Насочено е срещу основното заболяване. Освен това народната медицина използува следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема с 1 бучка захар (или без нея) 20 капки от следната смес (от аптеката):
валерианова тинктура (чиста) 20 г
тинктура от глогов цвят 20 г
розова вода 20 г
камфор на прах 2 г
ментови капки (олеум) 10 капки.

II. Десет минути след капките да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от исландски лишей 100 г, бъзов цвят, буков мъх, глог (плод), мащерка, балканска чубрица и синя тинтява по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 3 листа от лимон и 3 зърна карамфил се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.
Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн не!
Сутрин на първа закуска болният да изпива следния разтвор:
75 г хладка преварена вода с прибавка на 10 г прясна мая за хляб и 2 чаени лъжички гликоза или чист пчелен мед, добре разбъркан.
Един-два часа след това по желание може да си направи и втора закуска.
На обяд заедно с другата храна, винаги придружена със салата от кромид лук и магданоз по равни части и по малко от другите любими салати с малко винен оцет и маслинен зехтин по вкус, може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска), предимно печена или варена, а не пържена.
На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с ръжен хляб. След ядене да взема по 12 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед.
Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бъзов цвят и цвят от лайка: по 1 супена лъжица от двете се запарват с 500 г вряща вода, захлупено кисне 1 час, след което се прецежда.
Пие се подсладено с гликоза или мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или пък чист пчелен мед с 20 зелени листа от индрише заедно с дръжките и 20 ядки от кайсии или пък от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка и на 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на каша заедно с корите, но без семките, и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да изпива и 1 чашка от 75 г запарка от акация (листа), босилек, Жълта комунига (листа и цвят), лавандула, цвят от липа , маточина, мента пиперита, риган и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 3 листа от орех и 1 изравнена чаена лъжичка кори от портокали се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне цяла нощ, а на сутринта се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди 5 пъти), започва се с горещата и се свършва с хладката. Следват сухо изтриване и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 12 пъти, компрес на корема от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка, отгоре сухо хасено парче и фланелен пояс.
На сърцето (отпред и отзад) се слага по една торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен за двете места с 6 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и половин изравнена чаена лъжичка нишадър на прах), или пък мушама от хаваджива (20 на 25 см) с тропосан отгоре тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно.
При тежко главоболие на главата се слага „шапка" от тънко хасе, напълнена със същия квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на главоболие зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, отгоре друга шапка от чорап. Държат се цяла нощ.

Забележка.
Мушамата от хаваджива се използува 15 дни от едната и 15 дни от другата страна. След това, ако има нужда, се заменя с нова (вж. том I, „Домашна аптека").

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и разтривка 1-2 пъти на сърцето (отпред и отзад) с памуче, натопено в камфоров спирт, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с толкова бавни издишвания през устата, като се държи зелен лист от здравец или друго любимо цвете под носа. Повтарят се преди обяд и вечеря. Освен това от голяма полза е и коремната баня (30°С за 20 минути) с формулата:
„Аз ще оздравея." Прави се 2 часа след закуска и към 16 часа. През деня болният да носи на слънчевия възел (над пъпа, под лъжичката) 1/2 глава суров кромид лук, разрязана през средата, залепена с отрязаната си половина към тялото (прикрепва се с бинт или лепенки), или пък да си постави на същото място торбичка от тънко хасе (10 на 10 см), ушита на тегели по 1 см широки, напълнена със суха готварска сол закрепва се с лек бинт или колан от хасе.
Сменя се веднъж на две седмици.
Ако през деня сърцебиенето се увеличи, тогава на сърдечната област да се сложат компреси във вид на торбички от тензух, напълнени с прясно кисело мляко, добре изцедено и поръсено с прясно смлян синап, на върха на ножа, или пък компреси с вода и оцет наполовина. Държат се, докато пулсът се нормализира.
Самовнушение. Прави се при всяка криза с формулата: „Минава, минава..."
Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. Ако се налага, лечението продължава.
При менструация меняваща баня на краката не се прави.
Важни добавки:
1. При криза от силно ускорен пулс болният да сложи на сърцето си отпред и отзад компреси от по 4 хасени парчета, натопени в хладък оцет и добре изстискани, а на главата „шапка", напълнена със сурови настъргани картофи, поръсени с оцет и добре изстискани, отгоре шапка от чорап. Едновременно с това да подържи ръцете си до китките в съд с оцет, докато пулсът се нормализира.
2. При болки в сърцето болният веднага да легне в кревата по гръб и под лявата мишница да си постави на голо една топка, приготвена от 2-3 носни кърпи или от нещо друго, а в лявата си ноздра да пъхне малко топченце памук.

Забавена сърдечна дейност (брадикардия)

Причини.
Може да се наблюдава при мозъчни увреждания (тумор в мозъка, кръвоизлив, менингит), при повръщане, жлъчна или бъбречна криза. Среща се и като вродено състояние. Сърдечната дейност е забавена и при редица сърдечносъдови заболявания ревматичен миокардит, сърдечна атеросклероза, сърдечен инфаркт и други.
Признаци.
Проявите могат да бъдат различни в зависимост от причината и вида на заболяването. Понякога дълго време болните нямат никакви оплаквания. По-късно се появяват сърдечни болки, обща слабост, замайване, отоци по краката и др. В по-тежки случаи болният изпада в безсъзнание. Може да настъпи и внезапна смърт.
Лечение.
Необходимо е да се лекува първичното заболяване, и то от лекар-специалист, особено при сърдечна недостатъчност.
В някои случаи се налага да се търси и бърза медицинска помощ.

Народната медицина препоръчва
:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема или:
а) по 1 бучка захар с 15-20 капки настойка от 30 г борови връхчета и 150 г чиста сливова ракия в подходящо стъкло стои на слънце или до печката 10 дни; или:
б) по 1 супена лъжица от следната смес: 4 месести лимона се нарязват на по 4 парчета и в 1 л вода се варят, докато станат на кашица, прибавят се още 500 г ядки от орехи, смлени на каша, 250 г сусамов тахан и 250 г пудра захар всичко се разбърква да стане равномерна смес.

II. Десет минути след вземане на едно от горните средства болният да изпие една чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец (листа и цвят), бял глог (цвят), жълт кантарион, иглика (листа и цвят), маточина, мащерка, мента пиперита и радика по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка дилянка (корени) и 10 зърна от червена хвойна се запарват с 500 г вряща вода, захлупено се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при сърцебиене.

III. Два часа след ядене да изпива или:
а) една чашка от 75 г отварка от синя тинтява, червен кантарион, мента пиперита и цикория (корени, стебла и листа) по 50 г от всяка; от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 15 минути, като изстине, се прецежда; или:
б) 1 чашка от 100 г прясно сварено топло мляко, разбъркано с 1 чаена лъжичка от следното смесено кафе: 50 г бял фий на зърна,по 25 г нахут и ръж, опечени и смлени с машинка за кафе, и 2 ядки от праскова, счукани на ситно.

IV. Вечер преди лягане както при сърцебиене с добавка при болки в бъбреците и черния дроб болният да взема и по 1 бучка захар с 10 капки валерианова тинктура (чиста) от аптеката.

V. Сутрин. Фрикция на цялото тяло с хладка вода, изтриване и разтривка както при тахикардия. Ако през деня болният има болки в бъбреците и черния дроб, да се сложи топла лапа от печен кромид лук, обелен, ситно нарязан, полуизстискан и поръсен с 1 супена лъжица ситна захар. При главоболие на главата се поставя цяла „шапка" от тензух, напълнена с хладък, пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак).
При леко главоболие се поставя същата „шапка", напълнена със сурови картофи, настъргани на едро ренде и полети с 50 г оцет; киснат половин час, след това се изстискват добре и се поставят на главата, а отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.
Добре е болният през целия ден да носи на сърцето си отпред едно парче камфор, голямо колкото грахово зърно, увито в топче от памук и пришито на ризата, или пък да носи на сърцето си отпред и отзад по 1 парче мушама от хаваджива (25 на 20 см), върху която е пришит тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Неритмична сърдечна дейност (аритмия, неправилен пулс)

Причини.
Съществуват няколко вида сърдечна аритмия. В някои случаи тя се среща при абсолютно здрави хора, но може да е проява и на тежко сърдечно заболяване. Значение за появата е имат пушенето, нервно-психичната преумора, някои инфекциозни заболявания. Абсолютната аритмия (абсолютно неправилен ритъм) почти винаги се наблюдава при органично увредено сърце (сърдечен порок, инфаркт, повишено кръвно налягане, миокардиосклероза и други).

Признаци,
Това състояние може да съществува с години, без да причинява някакви усещания, а само понякога оплаквания от претупване, прескачане на сърцето. В някои случаи обаче (при абсолютна аритмия) то може да се прояви със задух, виене на свят, дори загуба на съзнание.
Предпазване.
Необходими са почивка, лека природосъобразна (млечно-растителна) храна и спокойствие. Да се избягват и причините за появата на сърдечна аритмия.
Лечение.
Когато сърцето е здраво, необходимо е да се укрепва нервната система и да се избягват дразненията. При увредено сърце лечението се провежда от лекар-специалист и зависи от вида на заболяването. Важно е да се забрани употребата на тютюн, кафе, чай.
От народната медицина се използува следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема или:
а) по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед или течна гликоза, 12 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми и 10 ядки от праскови, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с кората, но без семките, по 12 г валерианова тинктура (чиста) и
тинктура от глогов цвят и 1 чаена лъжичка канела на прах; или:
б) да изпива по 1 ракиена чашка настойка от камфор: 50 г камфор на кристали (от аптеката), стрит на прах, в подходящо стъкло се разтваря с 1 л преварена или горнобанска вода; щом се изпие 1 ракиена чашка, на нейното място веднага се долива 1 ракиена чашка от същата вода.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г (за деца наполовина) или:
а) отварка от магарешки трън (цвят): 2 цели цвята се запарват с 500 г вряща вода, киснат захлупени цяла нощ и на сутринта се прецеждат (в този случай да се използуват само цветовете на ниския магарешки трън, а не на високия и ако организмът на болния не понася тази отварка, да не я взема); или:
б) отварка от бъзов цвят, буков мъх, ветрогон (листа и клонки), глог (плод и цвят), исландски лишей, маточина, мащерка и чубрица по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 2 лъжици цвят от ниския магарешки трън се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена и подкиселена.
Люто, алкохол и тютюн не!

Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена със салата от кромид лук с магданоз по равни части и по малко и от друга салата с винен оцет или лимон и зехтин по вкус, може да изяжда и по 50100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба.
На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. След ядене да изпива 1 чашка от 50 г кафе от семките на глогинките (вари се като турско кафе) и да взема 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед.
Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от лайка (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 1 час, прецежда се и се пие).

III. Два часа след ядене болният да взема или:
а) 1 бучка захар с 20 капки настойка от 20 цвята от невен в 100 г гроздова или сливова ракия киснат на тъмно и хладно място 20 дни, като от време на време се разклаща; или:
б) 1 супена лъжица смес от 600 г лимони, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, с прибавка на 1 кг пудра захар.

IV. Десет минути след едно от казаните средства да изпива 1 чашка от 5 г отварка от босилек, глогов цвят, лавандула, цвят от липа , маточина, риган и хмел (шишарки) по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка портокалови кори от вечерта се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне цяла нощ.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди 5 пъти).
Започва се с горещата и се свършва с хладката вода. Следва сухо изтриване, разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, компрес на корема от 2-3 бархетни парчета, натопени в хладък чай от лайка, отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс.
На сърцето (отпред и отзад) се слагат торбички от тънко хасе (20 на 20 см), напълнени или с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа), засилен за всяко място с 3 супени лъжици настъргани диви кестени, 7 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 супена лъжица попарен, изстискан и на ситно нарязан магданоз, или пък само със сурови настъргани кестени.
На главата при слабо главоболие се поставя „шапка" от суров зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при тежко главоболие „шапка", напълнена с хладък селски хлебен квасец, засилен, както е казано за забавена сърдечна дейност, а отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка.
Ако болният страда и от синузит, тогава всяка вечер
На челото си да слага торбичка с квасец, засилен с 3-5 сини сливи, смачкани без костилките, а на носа питка от същия квасец, която да стига до края на носа. Отгоре се залепва книжка и се държи до сутринта.

VI. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и разтривка на сърцето (отпред и отзад) с памуче, натопено в камфоров спирт, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа и толкова издишвания през устата.
Същото дълбоко дишане да се повтори преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика"). Освен това много полезно е болният през деня да носи в областта на сърцето си 2 мушами от хаваджива (20 на 25 см) с тропосани отгоре им тънки парчета найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно.
При това болният трябва да се научи през деня сам да си отстранява аритмията, и то така: с палеца и показалеца едновременно леко притиска и двете си очи близо до носа.

Важни добавки:

1. При болки в сърдечната област болният да взема по 1 чаена лъжичка настойка от 100 г гроздова ракия, половин чаена лъжичка камфор на прах и четвърт чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката).
В подходящо стъкло се държат на слънце или до гореща печка 10 дни.
2. При менструация жените да не правят меняваща баня на краката.
3. Мушамите от хаваджива да се използуват 15 дни от едната и толкова от другата страна (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека").
Хигиена. Съветваме болния никога да не изкачва стълбите отведнъж, а на всеки 3 стъпала да си почива с 1-2 дълбоки дишания.
След като болният закрепне, да продължи лечението на основната болест по начина, даден на съответното място.

Разширено сърце

Разширението на сърцето е болестно състояние, при което сърцето се уголемява и разширява, увеличава своя обем, без да засилва своята дейност, и обратно тя намалява в резултат на изтощение на сърдечния мускул.

Причини.
Сърцето се увеличава и разширява при сърдечен порок, повишено кръвно налягане, хроничен нефрит, хронични белодробни заболявания, особено у стари хора бронхит, бронхиална астма, туберкулоза и др. Обикновено в началото сърцето успява да се справи с повишеното натоварване, но постепенно тези възможности се изчерпват и настъпват сериозни смущения в сърдечната дейност, а и в целия организъм.
Признаци.
Те са различни според степента на сърдечното увреждане.
В началото болните лесно се заморяват, имат задух при физическо усилие, сърцебиене, болки в сърдечната област. Понякога имат нощни пристъпи от задух. Явяват се отоци по краката, черният дроб се увеличава. По-късно посиняват устните, ушите, крайниците, задухът е постоянен, отоците се разпространяват.

Предсказание.
Неблагоприятно.

Предпазване.
Да се отбягват причините, които го предизвикват.

Лечение.
Необходим е пълен физически и душевен покой строг постелен режим. Болните се оставят на лека храна с мляко, плодове и зеленчуци, варени или печени картофи, течностите и солта се ограничават. Задължително лечението се провежда от лекар- специалист, в някои случаи се налага бърза медицинска помощ.
В началото на лечението се дава очистително или се прави топла клизма най-добре с чай от лайка (38°С). След това при запек клизма с 500 г топла вода. Всекидневно сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло (с продължителност, докато е приятен на болния), последван от фрикция на подмипшиците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване.
Преди обяд при желание и възможност болният да си направи коремна баня (32-38°С за 10-15 минути) или пък коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода. Държи се два часа.
Редовното и правилно дълбоко дишане (вж. том I, „Дихателна гимнастика") сутрин, обед и вечер преди ядене, а също и преди лягане по 10-15-20 пъти е много полезно.
При сърцебиене или сърдечна мъка болният да лежи в легло и на сърдечната област да си поставя студени компреси, които да сменя всеки половин час, а в по-сериозни случаи да направи и казаното при сърцебиене.
През време на пристъпите да се прибягва до баня на лявата ръка до рамото (вж. том I, „Разни видове бани").
Освен това болните с разширено сърце трябва да избягват усилените физически движения. Ала и почивката е вредна, защото води към затлъстяване. Трябва да се правят леки физически упражнения до първите признаци на умора (вж. том I).
Да се избягват вълненията. Да не се пият кафе, чай, спиртни питиета и да не се пуши.
Вътрешно.
Да се пие или:
а) чай от изтравниче 10 г от прясната билка се запарват като чай със 100 г вряща вода; пие се сутрин, обед и вечер по 1 кафена чашка преди ядене; или:
б) отварка от цветовете и плодовете на белия глог 1 супена лъжица в 500 г вода се вари 10 минути; пие се, както чаят; или:
в) отварка от исландски лишей, глог, бъзов цвят и дилянка взема се след ядене в съчетание с едно от по-горните средства.
Диета.
Храната трябва да бъде природосъобразна (безмесна), лека, невъзбуждаща, лесно смилаема и предимно растителна. Непосредствено след ядене болният вместо десерт да взема и по 1 чаена лъжичка смес от балканска чубрица, мащерка и мед.
Приготовление:
От чубрицата и мащерката се взема по 1 супена лъжица, а от меда 2 супени лъжици и се разбъркват добре.
След нея може да се взема и по 1/2 кафена чашка кафе от семките на глога.
Вместо вода болният да пие малко вода с лимон или да утолява жаждата си с плодове.
Самовнушение. Болният трябва да вярва в лечението и да има бодър дух.
Най-важното при лечението на тази болест са спокойствието, почивката и постоянните лекарски грижи и надзор.

Затлъстяване на сърцето

Причини.
Те са разнообразни. Преди всичко към него води общото затлъстяване, което се съпътствува със затлъстяване на различните органи. Постоянното преяждане съдействува за затлъстяване на сърцето у тези хора, които са предразположени към него. Освен това за затлъстяването съдействуват още неправилната обмяна на веществата, боледуването или възпалението на сърдечния мускул.

Признаци.
Затлъстяването настъпва бавно. Болните се оплакват от задух, нередовен пулс, често сърцебиене, чувство на тежест и напрежение в областта на сърцето, лесна умора.

Предсказание.
Сериозно.

Предпазване.
Да се избягват причините, които го предизвикват.

Лечение.
В случая трябва да бъде насочено към основната болест, следователно в повечето случаи съвпада с лечението на затлъстяването. В останалите случаи начинът на лечението остава същият, както е изложен при разширено сърце.
Освен това успешни резултати дават масажът, леките разходки, движенията, умерената гимнастика и лечението с лимони.
Употребата на тлъстини, алкохол и тютюн е вредна, затова трябва да се избягва.

Разрив на сърцето

Под разрив на сърцето се разбира разкъсване на сърдечната мускулна стена. При нормално състояние на сърцето разрив не може да стане, а при болестно състояние, когато мускулните влакна са изгубили своята еластичност.

Причини.
Най-често настъпва при увреждане на сърдечния мускул в резултат на хронично възпаление, атеросклероза или инфаркт на сърцето. Разривът на сърцето се явява най-често след вдигане на тежки предмети, физическо усилие, силно вълнение.

Признаци.
Повечето пъти заболяването поразява лица, които на вид са здрави и червендалести. Такъв човек обикновено мигновено пада като безжизнен труп или го намират някоя сутрин мъртъв в леглото. Има случаи, когато болният усеща изведнъж силни болки в сърцето, придружени от невъобразима сърдечна мъка, нему се струва, че нещо в сърцето му се е разкъсало. Лицето му побледнява и се изкривява от болки, кожата му става студена, бледна и се покрива с лепкава пот, ръцете и краката му изстиват, болният припада, пулсът му става доста слаб, едвам се долавя и болният умира.

Предсказание.
Разривът на сърцето се последва в повечето случаи от моментална смърт. Обаче има случаи, когато болният може да живее няколко часа, дори 12 дни.

Предпазване.
За предпазване от разрив на сърцето трябва да се избягват всички причини, които могат да го предизвикат. Това трябва да се спазва особено от хора със слабо сърце; те трябва без друго да избягват силната преумора, да не вдигат тежки неща, да правят дълго време гимнастика и спорт.
Предразположените към атеросклероза (затвърдяване на артериите) да не ядат месо, а да се хранят изключително с природосъобразна храна. Лятно време не бива да отиват на море, нито на места, по-високи от 600 метра над морското равнище. Трябва да водят редовен живот, всекидневно да правят коремна баня (35-30°С за 5-10 минути) или да си поставят вечер преди лягане коремен компрес, натопен във вода (26°С), а след това затопляне и дълбоко дишане 5-10 пъти.
Да не пушат, нито да злоупотребяват със спиртни питиета. Да избягват големите вълнения и грижи и да се пазят от преяждане и препиване.

Първа помощ.
Необходимо е по спешност да се извика бърза медицинска помощ. Природното лечение не познава средства, с помощта на които да се преодолее смъртта. Всичко, което може да се направи, е да се облекчат последните минути на болния. За тази цел той трябва да се сложи да легне на гърба си в леглото и да се отстрани всичко, което може да наруши неговия душевен и физически покой. По-нататък да се слагат на сърцето му студени компреси (20°С), а на краката (до коленете) и ръцете (до лактите) „мокри чорапи".

Гръдна жаба (ангина пекторис)

Гръдната жаба е болезнено състояние, което се проявява от време на време със силни стягащи болки в областта на сърцето, простиращи се към шията и ръцете, понякога към гърба между плешките или в корема под лъжичката.

Причини.
Най-често се свързва с атеросклероза, повишено кръвно налягане, отравяне с тютюн, злоупотреба със спиртни питиета, психични преживявания, неврастения, хистерия и други.
Често пъти се явява във връзка със заболяване на стомаха, черния дроб, матката.

Признаци.
Характерна за гръдната жаба е болката в областта на сърцето, която се появява на пристъпи (атаки), между които човек се чувствува задоволително.
Болката започва почти винаги изведнъж, без всякакви предупреждения, и то обикновено след физическо усилие, преумора, бързо ходене, след силно вълнение, гняв, уплаха, простуда. Болният усеща изведнъж силни болки в областта на сърцето, нещо го стяга, пробожда, разкъсва гърдите и той изпитва невъобразима мъка. Болките се разпространяват в лявата половина на гръдния кош, отиват към лявото рамо и плешка, в ръката и достигат чак до малките пръсти. Има случаи, когато болките се разпространяват към шията и долната челюст, по-рядко към левия крак. Болният чувствува като че ли умира, става блед, неподвижен, едвам диша, челото му се покрива с пот, отделя много слюнка, уринира много.
Пулсът повечето пъти е учестен, рядко е неправилен. Това трае повечето пъти секунди, минути, до половин час, след което болният се чувствува като разбит, и то в продължение на няколко часа.
Предсказанието за болестта е сериозно, често тя е мъчителна, повтаря се от време на време и понякога е опасна за живота.
Предпазване.
За него огромно значение има създаването на правилен и спокоен режим на живот. Предразположеният към заболяване е необходимо в напреднала възраст да избягва прекомерната физическа умора и умствената преумора. За сън трябва да се отделят не по-малко от 8 часа в денонощие. Отпуската трябва да бъде правилно използувана за пълна почивка. Яденето трябва да се нареди по часове. Месната храна да се замени с природосъобразна млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, като част от тях (морковите) се ядат сурови. Да не се пият повече от 5-6 чаши течности в денонощие. Спиртните питиета и тютюнът трябва съвършено да се забранят. Добре е преди лягане да се прави цяла топла баня (36°С за 10 минути) или топъл душ.

Лечение.
Провежда се от лекар-специалист.

Народното лечение цели общо въздействие върху организма:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да изпива по 1 супена лъжица смес от 200 г лимонов сок, 200 г чист маслинен зехтин, 2 г камфор на кристали (предварително разтворен с няколко капки ракия, защото иначе остава неразтворен), по 12 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят, 20 г чиста розова вода, 10 капки олио мента (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Двадесет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 50-75 г отварка от босилек (листа и цвят) и лешникови листа по 100 г, бял глог (плод и цвят), буков мъх, бъзов цвят, исландски лишей, маточина, мащерка и балканска чубрица по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка и на 1-2 цвята от ниския магарешки трън се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с гликоза или мед.
Диета.
Млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци.
Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, и по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и очистен овес (зърна): в 1600 г вода се варят 20 минути, след това се прибавят още 1 пълна супена лъжица борови връхчета, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 12 супени лъжици пчелен мед и се вари още 15 минути.
Като изстине, се прецежда през кърпа.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 25 зелени листа от индрише с дръжките и 25 ядки от сладки бадеми или от кайсии, счукани в дървен хаван на капшца, 4 месести лимона, смлени с корите, но без семките, и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да изпива по 1 чашка от 50-75 г отварка от синя тинтява (листа и цвят), червен и жълт кантарион, мента пиперита, хмел (шишарки) и цикория (корени) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и се вари 20 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, клизма с 500 г топла вода (газовете действуват зле върху сърцето), последвана от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди 5 пъти). Започва се с горещата и се свършва с хладката вода. Следва сухо изтриване и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт. В областта на сърцето (отпред и отзад) се поставят две торбички от тънко хасе (20 на 25 см), напълнени с пресен топъл (36°С) и гъсто замесен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен за всяко място с по 23 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората) и закрепени върху една фланелка.
Едновременно се прави и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка, и на главата „шапка" от същото хасе, напълнена със селски хлебен квасец, засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и отгоре вълнена шапка.
Държат се цяла нощ.
Забележки:
1. При подут черен дроб върху него (под компреса) да се постави торбичка с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 15 сини сливи, смачкани без костилките.
2. Ако сърцето на болния не понася вечерните лапи, тогава да ги замени с два зелени листа прясно зеле, ако и тях не понася, да се ограничи само с разтривките с камфоров спирт.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от разтривка на сърцето (отпред и отзад) с памуче, натопено в камфоров спирт, 12 пъти, фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване с поставяне на сърцето две мушами от хаваджива (20 на 15 см), отгоре им се тропосват 2 парчета тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла. Накрая 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата, държейки под носа лист от здравец или друг лист от цвете.
Преди обяд, ако болният има възможност, добре е да направи коремна баня (30°С за 20 минути).

Неделя. Ако няма криза пълна почивка от всичко. При нужда лечението продължава.
При менструация меняваща баня не се прави.
Важни добавки:
1. При сърдечна кашлица, докато тя премине, болният да приложи следното лечение: сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене и 2 часа след ядене да взема по 1 супена лъжица от следния сироп: 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно на каша, 4 изравнени супени лъжици борови връхчета, 4 семеточки (сърца) от дюли, 2 глави стар кромид лук, необелен, заедно с външните му листа, 2 сладки коренчета, по 1 супена лъжица волски език, живовляк широколистен (листа), подбел и ленено семе, 1 чаена лъжичка анасон и по 10 зърна от драка и от карамфил. В 2 л вода на тих огън се варят 20 минути, след това се прибавят по 250 г чист пчелен мед и небетшекер и се вари още 10 минути, веднага се прецежда през тънка кърпа.
При много силна до задушаване кашлица може от същия сироп да се взема по 1 супена лъжица, и то непосредствено преди закашлянето или след него.
2. През пялото време на такава кашлица болният да държи на трахеята си над гръдната кост парче мушама от хаваджива (12 см широко и дълго според дължината на гръдната кост) с тропосано отгоре е парче тънък найлон, добре набоцкано с дебела игла, за да диша кожата свободно. Мушамата може да се използува 15 дни от едната страна и 15 дни от другата страна и тогава да се замени с друга, ако има нужда (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека"). Щом кашлицата окончателно спре, болният да прилага изцяло дадения му по-горе план.
При силна болка в сърцето болният веднага да легне на 6-7 възглавници и да сложи под лявата си мишница едно твърдо кълбо (може и носна кърпа, увита на кълбо), а в лявата си ноздра малко тампонче от памук за кратко време болката минава.
При стеноза на сърдечната клапа на сърцето (отпред и отзад) вместо квасец се слага торбичка с топла лапа от печен кромид лук, засилен за двете места с 20 сини сливи, смачкани без костилките.
Освен това болният трябва всекидневно да прави по 2 часа разходка и да избягва преумората и вълнението, вечерно време да не стои до късно, да не яде много и да избягва храните, които дават газове в червата (сух фасул и пр.).
При кризи болният своевременно да повика лекар или пък да прибегне до специалитетите, с които си е помагал по-рано.

Сърдечна астма

Причини.
Порок на сърцето, сърдечна склероза, повишено кръвно налягане, някои заболявания на бъбреците, сърдечен инфаркт и др. Среща се също у хора, които страдат от нефросклероза, а у млади хора това страдание се явява у болни, страдащи от силно изразена митрална стеноза (стеснение на отвърстието между лявото ухо и лявата камера на сърцето).

Признаци.
Появява се нощем, обикновено след полунощ. Често пъти настъпва след вълнение през деня, преумора, преяждане.
Болният се събужда от силен задух, натиск в гърдите, понякога болезненост в сърдечната област. Той е неспокоен, диша повърхностно.
Пристъпът трае минути или часове и завършва с изкашляне на пенести храчки. След преминаване на задуха болният се успокоява и заспива. Обикновено пристъпите се повтарят в различни интервали понякога и всяка нощ.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Заболяването изисква спешна лекарска помощ, без да се губи нито минута време. Между пристъпите лечението трябва да бъде комплексно. Народната медицина прилага лечение както при бронхиална астма със следните добавки:
1. Десет-двадесет минути след отварката, дадена за сутрин, обед и вечер преди ядене, болният да изяжда по една глава печен кромид лук със захар, но без хляб.
2. Два часа след ядене да изпива една чашка от 5070 г отварка от исландски лишей, маточина и мащерка по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе и 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути.
Като изстине, се прецежда.

Сърдечен инфаркт

Причини.
Заболяването настъпва вследствие стесняване или запушване на кръвоносните съдове на сърцето при атеросклероза,кръвно налягане, употреба на никотин, психически преживявания, физически усилия.

Признаци.
Силна с характер на бодеж пристягаща сърдечна болка, придружена от предсмъртен страх. Болката най-често е зад гръдната кост и се разпространява към лявата ръка и шията.
Тя продължава часове, дори дни. Болният е неспокоен, изпотен обилно, има сърцебиене, гадене, отделя много урина.

Предсказание.
Опасно за живота.

Лечение.
Изключително болнично.
При остър инфаркт болният веднага да се сложи на легло и докато не оздравее, да не мърда от него. След това да се разтрие сърдечната област отпред с памуче, натопено в камфоров спирт, и внимателно да се поставят на сърцето (отпред и отзад) две мушами от хаваджива (25 на 30 см) и с тях да лежи, докато оздравее (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека").
Освен това сутрин, обед и вечер преди ядене и 2 часа след ядене да се дават същите отварки и другите, дадени при гръдна жаба.
Всяка сутрин на първа закуска на болния да се дава чаша мляко, в което е сварено едно парче (10 см) от бялата част на праз лук и след това сокът му е изтискан в млякото (самият лук се изхвърля).
Тази закуска служи и за разхлабване на червата. Останалата диета е същата, както при гръдна жаба, с добавка в този случай храната да бъде предимно кашава или течна.
За избягване на главоболието сутрин и вечер на главата да се слага „шапка" от сурови картофи, рендосани на ренде за дюли, полети с 50 г оцет киснат в него половин час и добре изстискани се слагат в шапката. Отгоре се слага друга шапка според сезона и се държи по 8 часа с почивка 24 часа.
Други приложения не се правят. През цялото време на лечението да се осигурява душевно и физическо спокойствие. Отиването по нужда да става само на легло с подлога.

Мушамите от хаваджива да се използуват 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и да се заменят с нови.
При прекаран инфаркт добре е да се приложи в продължение поне на един месец пълното лечение, дадено за гръдна жаба.

Белодробно сърце

Причини.
Хронични заболявания на белите дробове бронхит с емфизем, бронхиална астма, силикоза, туберкулоза, бронхиектазии и други.

Признаци.
Болните имат слаб задух, който при покой намалява, а се засилва при физическо усилие. Прави впечатление посиняването на устните, езика, ушите и крайниците. Черният дроб е увеличен, а по-късно се появяват и отоци.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да пие по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 10-15 зелени листа с общо тегло 200 г, махат им се бодлите и се смилат на каша; към нея се прибавят по 200 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино и 20 зърна карамфил. На водна баня се варят 1 час, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа болният да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от исландски лишей 50 г, бударица, полски хвощ и синя тинтява по 75 г, пача трева, обикновена коприва и цикория (листа и стебла) по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вода и захлупено на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Както дадената за порок на сърцето.
Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и овес (зърна): в 1,5 л вода се варят 2 минути, след това се прибавят 1 супена лъжица борови връхчета, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 1 супена лъжица чист пчелен мед. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

III. Два часа след ядене болният да взема 1 супена лъжица смес от 200 г чист маслинен зехтин, 200 г лимонов сок, по 12 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят, 2 г камфор на кристали (разтворен настрана с няколко капки аптекарски спирт, иначе остава неразтворен) и 15 капки олио мента (от аптеката).

IV. Двадесет минути след тази смес да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от босилек (листа и цвят) и лешникови листа по 100 г, бъзов цвят, маточина, мащерка и балканска чубрица по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици от вечерта се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, защото газовете действуват зле върху сърцето, последвана от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди 5 пъти). Започва се с горещата и се свършва с хладката вода. Следват сухо изтриване на същите, разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти (също и на сърцето отпред и отзад) и налагане на сърцето с две торбички от тънко хасе, напълнени с топъл (36°С) квасец (замесен гъсто отпреди 4 часа и засилен за всяко място с по 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората), а отгоре фланелка.
Едновременно се прави компрес на корема от 3 бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка, а на главата се слага „шапка" от тънко хасе, напълнена със селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората; отгоре вълнена шапка. Държат се до сутринта или докато много досадят.

Забележка.
При увеличен черен дроб в дясното подбедрие (под компреса) да се постави торбичка с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките.

VI. Сутрин. Разтривка на сърцето отпред и отзад с памуче, натопено в камфоров спирт, 12 пъти, с кръгови движения, след това кратка фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. В областта на сърцето се поставя мушама от хаваджива (20 на 25 см), отгоре се тропосват 2 парчета тънък найлон, набоцкан с дебела игла, за да може кожата да диша свободно, и накрая се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата с любимо цвете под носа.
Неделя. Почивка от всичко. Ако се налага, лечението продължава.
При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:
1. При стеноза на двукрилата клапа вместо квасец на сърцето се слага топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен за двете места с 20 сини сливи, смачкани без кокичките.
2. Мушамите от хаваджива се носят 10 дни от едната и 10 дни от другата страна.
3. При хубаво време винаги разходка на чист въздух, и то най- малко 2 часа на ден, придружена от тананикане на весели песнички и с 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата с любимо цвете под носа.
4. Болните, които са прекарали белодробно страдание, за да не го повторят, трябва да водят природосъобразен живот, като отбягват тежкия физически труд, особено копаене, тупане и други подобни.

Слепващ перикардит

Причини.
След прекаран сух или воден перикардит могат да се образуват сраствания както между двата листа на околосърдечната обвивка, така и между сърдечната обвивка и плеврата, диафрагмата или други органи.

Признаци.
Те са различни според вида и степента на срастването.
Болният чувствува болки в областта на сърцето, мъчно диша, черният дроб се увеличава, събира се течност в корема.

Лечение.
Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема или:
а) по 1 супена лъжица сироп от 100 г истински бадемови ядки (по-добре от горчивите необелени), счукани на кашица, 100 г пелин (листа и цвят) и 100 г чист пчелен мед в 2 л вода на тих огън се варят, докато сиропът остане наполовина, като изстине, се прецежда, или:
б) по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, забъркан с 20 ядки от кайсии и 20 зелени листа от индрише, счукани в дървен хаван на кашица, с 3 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите и месото без семките или рендосани на ситно ренде.

II. Десет минути след едно от тези средства да изпие 1 чашка от 75 г отварка от бъзов цвят, дива чубрица, маточина, мента пиперита, хмел (листа и клонки), пелин (листа и цвят) и подбел (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.
Пие се подсладено с половин-една чаена лъжичка мед.
Диета.
Същата, както при порок на сърцето.
Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие по малко отварка от маточина и полски хвощ по 50 г, шипки (плод), обикновена коприва и пача трева по 100 г. От тази смес 3 супени лъжици се запарват със 700 г вряща вода и се варят още 15 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 80 г, бял глог (плод и цвят), здравец (листа и корени) и хмел по 60 г, бъзов цвят, буков мъх, мащерка и чубрица по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка и на 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 12 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това при запек клизма с половин литър от същия чай или пък с топла вода. Следват парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути, изтриване на лицето със суха и след това с влажна кърпа, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди и 22°С за 3 секунди 5 пъти), коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда).
В областта на сърцето отпред и отзад се поставят 2 торбички, напълнени с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен за всяко място с 57 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица) с прибавка на 10-15 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките. Преди да се поставят торбичките, от вътрешната страна леко се намазват с мед.

Едновременно на тила се поставя торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица).
При главоболие на цялата глава се слага „шапка", напълнена със същия квас, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни млади корени от полски бъзак). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея", последвано от фрикция на подмишниците, гръдния кош, корема и половите органи с хладка вода. След това на засегнатото място да се залепи мушама от хаваджива, рецептата на която е дадена в том I, „Домашна аптека". След обличането да се направят 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата (вж. том I,„Домашна гимнастика"),последвани и от гимнастическо упражнение с навеждане на тялото на едната страна и повдигане на противоположната ръка.
Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. Ако се налага, лечението продължава по плана.
При менструация меняваща баня на краката не се прави.
Важни добавки:
1. При голяма слабост 3-5 пъти дневно да се взема по 1 чаена лъжичка от крема за усилване на сърцето: 100 г прясно краве масло, 100 г чист пчелен мед, 100 г тиквено семе, обелено и счукано, 100 г ориз, изпечен до бежов цвят и счукан на брашно, и 25 г ядки от сладки бадеми, счукани на ситно.
2. След оздравяването да се правят леки излети в планината, като при умора се почива и се пие топъл липов чай, може от риган или пък от лайка, но не и студена вода.

Сърдечна воднянка

Причини.
Отслабнала функция на сърцето при боледуване от белодробно сърце, декомпенсиран сърдечен порок, хроничен миокардит, сърдечна склероза и други.

Признаци.
Наред с другите прояви на сърдечната слабост у болния се явяват отоци на краката, корема и други части на тялото, в коремната кухина се събира течност.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Провежда се от лекар и е насочено срещу сърдечното страдание, а и за обезводняване на организма. Народната медицина прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче): от него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите и се смилат на каша. Към нея се добавят по 300 г чисто натурално червено вино и чист пчелен мед и във водна баня се вари 30 минути.
Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.
Държи се на студено да не вкисне.
Или пък по 1-2 зърна от следната смес: 100 г чист боров катран (от аптеката) се измива в 9 води, за да пожълтее, и след това се размесва с 10 г нишадър на прах и 10 г рафинирана сяра. Към получената смес се прибавя 1 чаена лъжичка чисто смляно кафе и се бърка да стане като тесто. От това тесто се правят хапчета на големина колкото царевични зърна, овалват се в леко препечено брашно от царевица, след което се нареждат в подходяща кутийка.

Употреба:
Първия ден сутрин, обед и вечер се взема с малко вода по 1 зърно (всичко 3 зърна), от втория ден се вземат по 2 зърна (всичко 6 зърна), и така продължава до края на лечението.

II. Десет минути след сиропа или зърната болният да изпива 1 чашка от 50 г отварка от гръмотрън (корени), магданоз (корени), цикория (корени), мечо грозде, полски бъзунек (корени) и обикновена коприва (корени) по 100 г от всяка. От тази смес 4 супени лъжици с прибавка на по 1 супена лъжица счукано семе от магданоз и пъпеш и пепел от лозови пръчки в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути и веднага се прецежда. При пиенето всяка чашка се засилва с по четвърт чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката).

Диета.
Същата, дадена при воднянка в корема, със следната добавка:
На първа закуска за усилване на сърцето в продължение на 40 дни болният да взема следната смес: сокът от 1 лимон, разбит с пресен жълтък от кокоше яйце и 1 супена лъжица пудра захар добре разбъркана и захлупена престоява на хладно място цяла нощ и на сутринта се изяжда. Преди обяд като аперитив да изяжда по 2-3 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб). На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г месо агнешко, телешко, пиле или прясна риба. На вечеря безмесна храна. След обяд и вечеря като десерт да изяжда по 1 супена лъжица от крема за усилване на сърцето, приготвен от 100 г прясно краве масло, 100 г чист пчелен мед, 100 г семе от тиква (сурово, обелено и счукано) и 100 г ориз (опечен до бежов цвят и смлян на брашно); всичко добре разбъркано, за да стане като крем. Или пък т. нар. кромидова диета.
За онези болни, които се нуждаят от кромидова диета, но по една или друга причина не могат да консумират суров кромид лук, препоръчва се следната рецепта за кромидово вино: суров кромид лук 300 г, бял пчелен мед 100 г, бяло вино 600 г.
Кромидът трябва да бъде накълцан ситно и след това смлян и пресован, та по такъв начин, като се размеси с разтворения във виното мед, да се образува течна маса, която се разбърква преди всяка употреба. От това кромидово вино се дава на болния съобразно с възрастта 2 до 4 супени лъжици на ден.
Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие по 50 г от отварката, дадена в точка II.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 200 г чист маслинен зехтин, 200 г лимонов сок, 2 г камфор на кристали (предварително настрана разтворен с няколко капки аптекарски спирт, иначе не се разтваря), по 12 г валерианова тинктура обикновена (чиста) и тинктура от глогов цвят и 10 капки олио мента (от аптеката).

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 винена чашка от 50 г отварка от 2-5 ореха, счукани с черупките и вързани в марличка, с прибавка на по 2 супени лъжици счукано семе от дини, магданоз, пъпеш и тиква и 4 супени лъжици от следната смес: червен и жълт кантарион, жълт смил, мента пиперита, синя тинтява и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. В 3 л вода на тих огън се вари 30 минути да стане наполовина и като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. Пие се подсладено с мед и с лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода или чай от лайка, последвана от сух масаж на прасците от долу на горе за 5 минути, спане с приповдигнати крака на възглавница и налагане на корема с торбичка от тънко хасе, ушита на 4 джоба, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30-45 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 1 чаена лъжичка нишадър на прах и накрая поръсена с малко леко препечено брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата).
На бъбреците също се слага торбичка от тънко хасе (25 на 15 см), напълнена със същата лапа от печен кромид лук, засилен с 15 сини сливи, смачкани без костилките и преди поставянето поръсени с половин чаена лъжичка нишадър на прах. Отгоре им се поставя вестник и вълнен пояс.
На сърцето (отпред и отзад) се поставят две мушами от хаваджива (20 на 25 см) с тропосани отгоре им две парчета тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека"). На цялата глава се слага „шапка" от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани на ситно, а при липса на кестени с толкова лъжици млади пресни корени от полски бъзак, счукани на каша).

Забележка.

Лапата от кромид лук може да се използува 3 вечери подред, а квасецът на главата 2 вечери подред, като втория път се засилва с 2-3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

VI. Сутрин. Областта на сърцето отпред и отзад се изтрива с памуче, натопено в камфоров спирт, прави се фрикция на корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и 10-15 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.
Един-два часа след закуска и в 17 часа, ако болният не е на легло, добре е да си постави коремен компрес, натопен в топла отварка от корените на полския бъзак (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 30 минути и веднага се прецежда), отгоре вестник и вълнен пояс и се държи 2-3 часа.
Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата.
При менструация също почивка с изключение на билките и диетата.

Важна добавка.
Болният винаги да има топли крака за целта всяка сутрин да поръсва табаните на чорапите си с прясно смлян синап и вечер да спи или с грейка, или с топло шише на стъпалата, но не и с електрическа възглавница. Добре е да спи с повдигнати на възглавница крака, за да облекчи дейността на сърцето си.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker