|

Други

Share

В кръговрата на живота една храна като биологична система е предназначена за друг конкретен вид биологична система. Човекът не прави изключение. Към неговия вид - Homo sapiens - природата е адресирала точно определена храна. И човекът, и храната са части от една и съща природна структура.

продължава>

Share

В живота си често приемаме, че или сме здрави, или сме болни.

Нашето тяло много пъти дава болезнени сигнали чрез разнообразни симптоми, но ние или ги пренебрегваме, или ги потискаме с някое хапче.

продължава>

Share

Здравият живот е израз на цялостна хармония, на баланс във всички модалности от поведението.

Всяко живо същество е в разностранна връзка с околната среда и обменя с нея енергия, емоции, вещества. Човешкият живот не прави изключение - за да сме здрави, не трябва да липсва нито една естествена връзка с тази среда.

продължава>

Share

Истината за това, което предизвиква сърдечно-съдовите заболявания -и как да ги избегнем

Бомбардирани сме с толкова много объркващи глупости за сърдечно-съдовите болести, че дори не знаем откъде да тръгнем. Всеки нов ден като че ли възвестява ново изследване, което директно противоречи на предишното.

♦ Рибеното масло Омега 3 е добро за вас; рибеното масло Омега 3 не е добро за вас.

♦ Алкохолът предпазва от сърдечно-съдови болести; алкохолът не предпазва от сърдечно-съдови болести.

Кафето е добро за вас; кафето е лошо за вас.

♦ Или може би прекомерно многото мляко в диетата ви, или зеленият чай, или...

Прекрасната ми дъщеря би казала: „Да бе, да".

Положението е такова, че ми иде да изрева: „Слушайте, хора, знам, че или публикувате, или умирате прави и колкото повече реклама имате, толкова по-голям ще е следващият ви изследователски бюджет, но ужасно плашите хората. Вече никой не знае какво да прави и в какво да вярва.

А и - между впрочем - вашето изследване не струва! Вървете си, пуснете си брада, ако искате, и направете някои наистина скучни изследвания, които никой не е в състояние да разбере".

Но те няма да го направят. Защото е толкова по-забавно да се появиш в новинарска емисия, да говориш убедително и сериозно за откритието си на най-новата възможна причина за инфарктите - опасност, за която обществеността задължително, абсолютно трябва да е предупредена. След това вероятно ще ви поканят на доходни участия на международни конференции по кардиология. Маха ли ви приканващо с ръка професурата? „Аз ли? Всъщност не я заслужавам, но щом трябва... "

Някак си в този вечно променящ се, все по-объркващ свят една идея е издържала на проверката на времето и тя е следната:

ХИПОТЕЗАТА ЗА ВЗАИМОВРЪЗКАТА МЕЖДУ НАЧИНА НА ХРАНЕНЕ И СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ (ИЗВЕСТНА КАТО „ХОЛЕСТЕРОЛНАТА ХИПОТЕЗА")

Ако консумирате твърде много храни, съдържащи холестерол и/или наситени мазнини, нивото на холестерол в кръвта ви ще се повиши. Излишният холестерол ще се отложи по стените на артериите, което ще ги стесни и втвърди. С времето това ще блокира кръвоснабдяването на сърцето (и на другите органи), предизвиквайки инфаркт или мозъчен инсулт.

Каквото и име да използвате за нея, тази хипотеза има предимството, че е извънредно, извънмерно директна - подходяща за деца от 5-годишна възраст нататък и не е нужен родителски контрол.

Бъдете обаче нащрек.
Може би най-силният предразсъдък в научните изследвания - Светият граал на изследователя, ако щете - е убеждението, че накрая най-простите решения са правилните.

Бръсначът на Окам1, Е=МС2, идеалната последователност на четирите бази в молекулата на ДНК.
1 Бръснач на Окам - най-разпространеното наименование на принципа за простота в науката: от множеството теории, които обясняват един и същ проблем еднакво добре (ceteris paribus), за предпочитане е най-простата, т.е. тази, която използва най-малко предположения. - Б.пр.

Добре е обаче да се помни и едно предупреждение от историята:
"За всеки сложен проблем има решение, което е просто, директно, разбираемо и погрешно. "
Х. Л. Менкен

А ХОЛЕСТЕРОЛНАТА ХИПОТЕЗА Е ТОЛКОВА СБЪРКАНА!  ТЯ Е ПО-ПОГРЕШНА И ОТ НАЙ-ПОГРЕШНОТО.

Въпреки това хипнотизира учени, лекари и всички ни от години, напявайки неустоима песен на сирени, водейки всички ни към ориста да се разбием в назъбените скали на нелогичността.

Да, но когато погледнете секващите дъха печалби се оказва, че не е завлякла там фармацевтичните компании - или поне засега. Всъщност след като всеки повярва, че високият холестерол е единствената най-важна причина за сърдечно-съдовите болести, започна златната треска за откриване на лекарства, които да понижават нивата на холестерола.
Изключително успешна златна треска, направлявана от големите фармацевтични компании.

Трябва да се признае, че първоначално нещата не вървяха особено добре. През 60-те и 70-те години на ХХ в. бяха открити различни съединения, които - за всеобща радост - понижаваха нивата на холестерола. Когато обаче се проведоха клинични изпитания, се установи, че повече хора са починали, когато са приемали лекарството, отколкото ако са вземали плацебо2.
2
Плацебо - фалшиво лекарство: субстанция без медицински свойства, практически неутрална. Може да предизвика подобрение благодарение на убеждението на пациента в ефикасността на това, което приема. Плацебото не помага на пациента, но и в никакъв случай не му вреди. - Б.р.

В някои случаи понижаващите холестерола агенти почти удвояваха цялостната смъртност, което ама никак не изглеждаше добре.


През 1970 г. едно изследване на СЗО (Световната здравна организация) върху клофибрат („голяма работа" сред лекарствата от онова време, но днес покойник по причини, които след малко ще видим) измерва нивото на холестерол в кръвта на 30 000 здрави мъже на средна възраст в Единбург, Прага и Будапеща. За изпитанието са избрани онези 10 000 мъже, у които са били измерени най-високите нива на холестерол в кръвта: половината приемат клофибрат, а другата половина - плацебо. След пет години има общо 128 смъртни случая в групата с клофибрат и 87 - в групата с плацебото. Отгоре на това в групата с клофибрат има и повече фатални случаи на инфаркт.

Обявява се обаче, че този проблем няма абсолютно нищо общо със способността на клофибрат да намалява холестерола.

ЛЕКАРСТВОТО ОЧЕВИДНО ИМА НЯКАКВИ ДРУГИ ГАДНИ, ПРЕДИЗВИКВАЩИ СЪРДЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ ЕФЕКТИ - НЕ ЧЕ НЯКОЙ ЗНАЕ ТОЧНО КАКВИ СА ТЕ.

Тъй като всеки обаче „знае", че високото ниво на холестерола предизвиква сърдечно-съдови болести, никой не дръзва и да предположи, че тези резултати може ( просто е възможно ) да противоречат на холестеролната хипотеза.

НЕ, ФАКТИТЕ НЯМА ДА НИ РАЗВАЛЯТ ДОБРАТА ИСТОРИЯ!
Шестдесетте, 70-те и 80-те години на ХХ в. бяха период, който може да се нарече ерата ПС; времето Преди Статините започна тогава.
(Накратко: статините са лекарства, които понижават холестерола и така - в очите на традиционната медицинска общност - намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Повече - много повече - по тази тема след малко.)

В този период се откриват нови лекарства; те понижават холестерола, но увеличават смъртността и - ако трябва да сме честни - са повече от безполезни.

Правилно би било, мисля, да се каже, че вярата на холестеролното братство се подложи на върховна проверка.

Дори фармацевтичната индустрия с крайно нежелание се отправя в различни посоки. Да дам само един пример: запазено от мен забавно копие на документ от фармацевтичния гигант „Пфайзер" от 1992 г. Това е две години преди „статиноманията" да излети.

Документът е наречен Pathologic Triggers: New Insights Into Cardiovascular Risk („Патологични списъци: нови прозрения за сърдечно-съдовия риск"). Може би притежавам единствения останал екземпляр от този документ (и като нищо мога да взема за него... колко, колко - поне 50 пенса).

ДОКУМЕНТЪТ ЗАПОЧВА ТАКА:
Днес повечето от нашите опити за предотвратяване на атеросклерозата [болест на артериите] са насочени към контрол на хипертонията и хиперлипидемията [повишено кръвно налягане и повишен холестерол съответно], както и на факторите от начина на живот.

Същевременно новите разкрития за патологията на коронарната болест центрираха фокуса ни върху естествената история на атерома [натрупване на мастни отлагания по вътрешната повърхност на артериите] и неумолимото й напредване към остри сърдечни събития...


ОТ ЛЮБОПИТНО ТА ПО-ЛЮБОПИТНО. КАКВО МОЖЕ ДА СА ИМАЛИ ПРЕДВИД?

В действителност в целия документ личи, че „Пфайзер" внимателно подготвят почвата за напълно нова концепция: че всъщност не високото кръвно налягане и високите нива на холестерола са това, което предизвиква сърдечно-съдовите болести - нещо друго е.

КАКВО ОБАЧЕ МОЖЕ ДА Е ТО? КАКВО НАИСТИНА?
Според New Insights into Cardiovascular Risk („Нови прозрения за сърдечно-съдовия риск") сърдечно-съдовата болест е свързана предимно с информация за анормални кръвни съсиреци...

Имайки предвид коварната природа на атеросклерозата, жизненоважно е да се обмисли ролята на тромбоцитите [малки кръвни клетки, участващи в съсирването на кръвта] и на тромбозата [образуване на тромби в кръвоносния съд или в сърцето] в процеса...

Днес, заедно с останалата част от индустрията, те ще отхвърлят такива приказки за съсиреци и тромбози като върховна глупост, защото разполагаме със статините. Ако сега някой спомене за тромби, ще му кажат на излизане да си вземе чека със заплатата.

И КАК СА ОТКРИТИ СТАТИНИТЕ  ?

Тези чудни магически хапчета, които ще ни превърнат в едни съвременни Матусаловци3, оцеляващи в добро здраве и през шестотната си година?
3Матусал - библейски герой, който според Стария завет живял 969 години. - Б.пр.

Дали от високообразовани учени, бъхтащи в изследователски лаборатории, дълбоко във вътрешността на някоя голяма фармацевтична компания?

Дали са били открити с използването на триизмерно моделиране и детайлно разбиране на тънкостите на биохимията на черния дроб?

Всъщност дали те са още едно славно доказателство за стойността на превъзнасяния многомилиарден бюджет за изследователска и развойна дейност на индустрията .
Ами... не!!!!!

КАКТО Е ПРИ МНОГО ОТ НАЙ-ДОБРЕ ПРОДАВАЩИТЕ СЕ ЛЕКАРСТВА, СТАТИНИТЕ СА ОТКРИТИ НАПЪЛНО СЛУЧАЙНО.

Намираме се в малка долина в Северен Китай. Това е студено, самотно място, място, където малко растение се е вкопчило в живота в един враждебен свят (добре де, не отричам известна поетичност...) - растение, известно като червен ориз. Червеният ориз трябва да се справя с многото хищници, които го намират за доста вкусен, правейки тънката му връзка с живота още по-несигурна. Това храбро малко растение обаче крие един номер в ръкава си. То произвежда отрова, известна като ловастатин/Lipopres/Mevacor/Medostatin/Holetar/, която убива животните, достатъчно глупави да го ядат.

Изследовател, работещ за американското правителство открива това растение и неговата отрова и го отнася за допълнителни изследвания 4, 5.
4 Yg, Li. Zhang, F. Wang, ZT. Hu, ZB. ,Identification and chemical profiling of monacolins In red yeast rice using high-performance liquid chromatography with photodiode array detection and mass spectrometry'. J Pharm Biomed Anal, 3 September 2004; 35(5); 1101-12.
5 Thompson, Richard. 'Foundations for blockbuster drugs in federally sponsored research. The FASEB Journal. 2001; 15; 1671-76.

Няма да е грешка да се предположи, че ловастатин е безполезна отрова, поне от гледна точка на американската армия. Оказва се обаче, че ловастатин блокира ензим, известен като HMG-CoA редуктаза 6.
6 Пълното наименование на ензима е З-хидрокси-З-метилглутарил ко-ензим А-редуктаза. - Б.р.

Този ензим участва в много дългия път на синтеза на холестерол в черния дроб. Следователно в по-малки, не много отровни дози ловастатин блокира производството на холестерол и намалява нивото му в кръвта при хората.

„Мерк" - от дълги години най-голямата фармацевтична компания на света - успява да получи ловастатин от американската армия, да подаде заявление за патент и останалото, както се казва, е история. Човечеството навлиза в „Епохата на статина". Зазвучава божествена музика: музикалната тема от Star Wars се среща с „Ода на радостта" на Бетовен - нещо от този сорт.

И ето, писано е „Мерк", сграбчвайки гениалния продукт Мевакор (Mevacor) (търговското име на ловастатин), да поведе избрани експерти към Светите земи, земите на голямото изобилие, където плодовете висят от дърветата на височина човешки бой. Земи на мляко и мед, където - ако сте кардиолог и достатъчно голям късметлия, за да провеждате клинично изпитание на статини - огромни пристройки и плувни басейни чудодейно се появяват до дома ви.

Годината на „статинирането" е 1987: в нея „Мерк" пуска ловастатин. Другите фармацевтични компании скърцат със зъби, защото са пропуснали номера. Те обаче бързо привеждат изследователските си екипи в действие: „Открийте друг инхибитор на ензима HMG-CoA редуктаза, или ще бъдете изхвърлени навън, в тъмното!"

Така през годините се появяват няколко други статина. „Мерк" се препъва в още един, наречен симвастатин /Simvastatin/Vabadin/Vasilip/Zocor/Zostatin/Neosimva/Simvacor/Simgal/SimvaHEXAL/Hollesta/Inegy/.
(продаван днес във Великобритания без рецепта като Zocor Heart Pro).

„Бристол-Майърс-Скуиб" (BMS) се натъква на правастатин /Pravastatin / Pralip/.

Флувастатин /Lescol/Luvinsta/ каца в скута на „Циба" (сега част от „Новартис").

Уорнър Ламбърт открива аторвастатин/Astat/Atoris/Voredanin/Larus/Sortis/Torvacard/Tulip/Pharmastatin/Caduet/ да лежи в малка кошница в мочурищата, а след това продава маркетинговите права на „Пфайзер". Най-лошото бизнес решение, вземано някога... Аторвастатин е най-добре продаващото се лекарство на света, с печалби, от които ще ви се замае главата.

„Байер" смесва погрешни химикали и открива церивастатин / Lipobay/-толкова силен, че - както се твърди - убива стотици пациенти и трябва да бъде изтеглен от пазара (с висящи съдебни дела за десетки и стотици милиарди долари).

Съвсем наскоро се сдобихме и с розувастатин/Crestor/, синтезиран в Япония, продаден на „АстраЗенека" и изкаран на пазара с безмилостна решимост.

Всички тези лекарства носят милиарди и милиарди печалби на своите компании.

Първоначално лекарите изобщо не са толкова ентусиазирани по отношение на статините. Много от тях не вярват в холестеролната хипотеза и далеч не са сигурни, че намаляването на нивото на холестерола ще донесе особена полза. Същевременно статиновите компании се впускат в поредица от големи клинични проучвания, за да „докажат", че намаляването на холестерола със статини върши работа. Всички тези изследвания имат поредица от дълбокомислени съкращения, например:
4S (Scandinavian Simvastatin Survival Study - Скандинавско изследване на преживяемостта при симвастатин). Проведено с 4444 пациенти. (Това някакъв скалъпен брой ли е, или що? Какво ли е станало с пациент № 4445? Тръшнали ли са вратата в лицето му? Оставен ли е - ужас на ужасите - нестатиниран?)

WOSCOPS (West Of Scotland COronary Prevention Study -Западно- шотландско изследване на предотвратяването на сърдечно-съдови болести), всъщност единственото наистина голямо изследване по онова време.

Както текат нещата в медицинските изследвания, първо трябва да измислите хващащ окото акроним. Едва след това можете да обмислите какво изследване ще правите.
Всичко е много холивудски и PR мотивирано.
Неотдавнашният филм ItS All Gone Pete Tong („Всичко се прее...цака, Пийт Тонг"1) започва като заглавие, място и след това бюджет, преди да е написан сценария. Същото се отнася и за HauntedMansion („Къща, обитавана от духове") - филм, основан на пътуване из Флорида на „Дисниуърлд". (Що ли не направя Chewing Gum („Дъвка") - филм за парче дъвка, която видях на подметката на обувката си?)

1 Трагикомедия от 2004 г., базирана на трагичния живот на световноизвестния диджей Франки Уайлд. Приемайки формата на биография, историята разказва за живота на Франки от момента, в който е на върха и е един от най-известните диджеи, минава през борбата му със заболяване и загуба на слуха, със зависимостта от наркотици и част от странните обстоятелства около изчезването му и това, че до ден днешен е в неизвестност. - Б.пр.

Както и да е, 4S и WOSCOPS са две от най-ранните и най-влиятелните изследвания на статини (4S е публикувано през 1994 г., а WOSCOPS - през следващата година). Оттогава излязоха още много: TEXCAPS, AFCAPS, J-LIT, CARE, ASCOT, PROSPER, ALLHAT, A до Z, PROVE-IT, TNT и т.н., и т.н. Умът се обърква и става много трудно да помниш кои резултати от кое изследване са.

Независимо от акронима, всички тези изследвания са представени като славно доказателство за холестеролната хипотеза и за ценността на статините. Ето само два коментара от експерти след публикуването на изследванията 4S и WOSCOPS. Те много добре обобщават преобладаващото мислене по темата.

• SIMVASTATIN ПОДОБРЯВА ПРОГНОЗАТА ПРИ ИБС И ДИАБЕТ

Липидопонижаващата терапия със simvastatin е асоциирана с подобрен клиничен изход при пациентите с диабет тип 2 (ДТ2) и с исхемична болест на сърцето (ИБС). Поради по-високия риск за неблагоприятни сърдечносъдови събития при диабетната популация, ползите от това лечение са много по-големи, отколкото при хората без метаболитното нарушение (7, 8).

Болните с ДТ2 имат сходна седемгодишна честота на миокарден инфаркт (МИ) с пациентите без диабет, които вече са преживяли първи МИ – около 20%. При случаите на ДТ2 и прекаран МИ, 7-годишната честота на повторен МИ достига до 50%.

Холестеролът в липопротеините с ниска плътност (LDL-C) играе ключова роля за появата и прогресията на атеросклерозата. При пациентите с диабет сe препоръчва да се постигне и поддържа ниво на LDL-C <2.6 mmol/ (<1.8 mmol/l при много висок сърдечносъдов риск - изявено сърдечносъдово заболяване).

Целта на терапията е да се постигне редукция на LDL-C с 30 до 40%, независимо от изходните му стойности.

Статините са най-мощните холестерол-понижаващи медикаменти. Те инхибират 3-хидрокси-3-метил-глутарил-коензим А (HMG-CoA) редуктазата, която е ключов ензим в стероидната синтеза на холестерола.

Тази група медикаментти е първа линия на терапия за редукция на LDL-C и е с доказан значим ефект за намаление на сърдечносъдовия риск при различна патология. Първото мащабно изследване, което доказва ползотворния клиничен ефект от терапията със статини, е Scandinavian Simvastatin Survival Study (4S) (8).

Участниците са общо 4 444 болни с ИБС или с анамнеза за прекаран МИ, със стойности на общия холестерол 5.5-8 mmol/l и на триглицеридите

За средния период на проследяване от 5.4 години, лечението със simvastatin е довело до значима промяна в нивата на холестерола – понижение на TC (-25%) и на LDL-C (-35%), както и до повишение на HDL-C (+8%), на фона на ниска честота на сериозни нежелани странични действия (един случай на рабдомиолиза).

Терапията със статина е била свързана с намаление на риска за обща смъртност (с 30%), смърт поради ИБС (с 42%) и значими сърдечносъдови събития (с 34%). Допълнително предимство е било намалението с 37% на нуждата от коронарна реваскуларизация. Ползите са наблюдавани още през първите 18 месеца от терапията.

Подгрупов анализ на данните на 202 болни с ДТ2 и на 4242 пациенти без диабет, сочи сходна липидопонижаваща ефективност на simvastatin и при двете популации болни. Но абсолютните клинични ползи от терапията със simvastatin са по-големи при участниците с ДТ2 – намалена обща смъртност с 43% и намалена честота за значими сърдечносъдови събития с 55%, спрямо съответно понижение с 29% и 26% за пациентите без диабет (9).

Следователно, лечението със simvastatin при пациентите с диабет и ИБС води до подобрение на дългосрочната прогноза при тази високорискова популация, като благоприятните ефекти от лечението са по-големи, отколкото при хората без диабет. (ЗВ)

Използвани източници:

7. Haffner S. Is all coronary heart disease prevention in type 2 diabetes mellitus secondary prevention? The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2000, 85 (6):2108-2110 http://jcem.endojournals.org/content/85/6/2108.full

8. Pyorala K., Pedersen T., Kjekshus J. et al. Cholesterol lowering with simvastatin improves prognosis of diabetic patients with coronary heart disease. A subgroup analysis of the Scandinavian Simvastatin Survival Study (4S). Diabetes Care 1997, 20(4):614-20 http://care.diabetesjournals.org

9. Scandinavian Simvastatin Survival Study Group. Randomised trial of cholesterol lowering in 4444 patients with coronary heart disease: the Scandinavian Simvastatin Survival Study (4S). Lancet 1994, 344(8934):1383-9 http://www.thelancet.com

http://spisaniemd.bg

• ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ИСХЕМИЧНА БОЛЕСТ НА СЪРЦЕТО
Проучването WOSCOPS оцени ефекта на 5 годишно лечение с правастатин върху честотата на нефаталните миокардни инфаркти (МИ) и СС атеросклеротична смъртност, при 6595 мъже. Мъжете бяха на средна възраст (45-64 години) и с умерена хиперхолестеролемия (нива на LDL холестерол над 155 мг/дл). Групата на лечение показа 20% намаление на общия холестерол, 26% намаление на LDL холестерола, 12% намаление на триглицеридите и 5% увеличение на HDL холестерола, в сравнение с контролната група. На базата на принципите намерение-да-се-лекува(ITT- Intent-To-Treat), тези промени бяха асоциирани с намаление на риска от нефатални миокардни инфаркти (МИ) и СС атеросклеротична смъртност с 31% (Р < 0.001), 32% намаление на риска от всички сърдечно съдови причини за смърт (Р = 0.033) и 22 % намаление на риска от обща смъртност (Р = 0.051). Освен това, коронарните процедури ( като ангиография, ангиопластика или коронарен артериален байпас) бяха намаление с 31 – 37% (Р < 0.01).

Намалението на клинични инциденти започна до 6 месеца от рандомизацията и беше независимо от други рискови фактори, като диабет, тютюнопушене, кръвно налягане, фамилна анамнеза за КАБ и съотношението общ холестерол към HDL холестерол. Въпреки, че няма намаление на риска без намаление на LDL холестерола, намаление на LDL холестерола от около 24% бе достатъчно за да се види пълния ефект от лечението. Лечебния ефект бе пропорционално еднакъв, без значение от началните липидни нива и намалението на LDL холестерола. Така че, само намалението на LDL холестерола не бе причина за всички ползи от лечението с правастатин. И още по-важно, нямаше увеличението на некоронарните смъртни случаи, каквото бе отбелязано в предишните проучвания за първична профилактика.
http://neopharm.bg

ЯЖТЕ КАКВОТО СИ ИСКАТЕ

На този етап ще разглобя хипотезата за начин на хранене–сърдечно-съдови болести, започвайки с въпроса: „Консумирането на богата на мазнини или на „наситени мазнини" храна предизвиква ли сърдечно-съдови заболявания?"

Ще започна, като представя всички доказателства в подкрепа на хипотезата за хранене–сърдечно-съдови болести. Тя е както следва: [__________ ]. (Оставете празно място за всякакви подкрепящи доказателства, които може да се появят.)

Този път наистина не се шегувам. Като изключим изследването на Ансел Кийс – изследване, обвинявано в предубеденост на подбора, – няма никакви доказателства в подкрепа на тази хипотеза.

Според мен най-силната поддръжка за това донякъде дръзко твърдение идва от два източника.

ПЪРВО, Министерството на здравеопазването на САЩ.

ВТОРО, от професорите Ло и Уолд, жреците на ортодоксалните познания за сърдечните заболявания.

И ДВАТА ИЗТОЧНИКА СА БИЛИ И ОСТАВАТ КРАЙНО УБЕДЕНИ В ХИПОТЕЗАТА ЗА НАЧИНА НА ХРАНЕНЕ–СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.

През 1988 г. Кабинетът на министъра на здравеопазването решава да събере всички доказателства, свързващи наситените мазнини със сърдечно-съдовите заболявания, и така да запуши устата на всякакви останали отрицатели завинаги.

Единадесет години по-късно проектът е прекратен. В разпространено писмо се заявява, че Кабинетът „Не предвиди в пълна степен мащаба на допълнителните експертни познания и персонал, които ще са необходими".

СЛЕД 11 ГОДИНИ ТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСПЕРТНИ ПОЗНАНИЯ И ПЕРСОНАЛ? А КАКВО СА ПРАВИЛИ ДОТОГАВА?
Използват един милион маймуни, които блъскат по случайни клавиши на пишещите машини в опит да произведат доклад?

Единадесет години... Може би изследванията са били скрити в тайно подземие, пазено от рицарите тамплиери, за да бъдат открити чрез декодиране на вековни загадки, замислени от Леонардо да Винчи? „Само покаялите се могат да влязат".

Или просто не е било възможно да влязат в www.pubmed.org и да прочетат за около два дни всички проучвания, които някога са били направени.

ИНТЕРНЕТ ДОСТАВЧИКЪТ ВИ ИМАЛ ЛИ Е ПРОГРАМА ЗА БЛОКИРАНЕ НА ИЗСКАЧАЩИ РЕКЛАМИ? ТОВА ЛИ Е БИЛО ПРИЧИНАТА?
Знам, че си е играчка да си промениш настройките на браузъра. Единадесет години обаче ми се струват дълго време. (Да, знам, че това е било в зората на интернет. Принципът обаче важи. Не е толкова трудно да се проследят релевантните изследвания.)

БИЛ ХАРЛАН ОТ НАДЗОРНИЯ КОМИТЕТ И АСОЦИИРАН ДИРЕКТОР НА ОФИСА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА БОЛЕСТИ КЪМ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНСТИТУТИ НА ЗДРАВЕТО НА САЩ КОМЕНТИРА:
„Работата по доклада беше започната с предварително формирано мнение за заключенията, но науката зад тези мнения очевидно не издържа. Ясно е, че вчерашното мислене няма да ни свърши много добра работа".

ЩЕ ВИ ПРЕВЕДА:
„Сбъркахме; идеята, че наситените мазнини предизвикват сърдечно-съдови заболявания, беше грешна. Всичко, което винаги сме мислели по този въпрос, е погрешно. Ами това е".

Никой обаче няма да стигне толкова далеч. На повърхността светът на медицинските изследвания изглежда спокоен, приятен и разумен като добре гледана градина с хора, които се усмихват и си казват неща като „С уважение" и други подобни изкуствени неща. Светът на академията обаче е с изцапани с кръв зъби и нокти. Стъпка встрани от линията и не може да очаквате милост. Международните експерти пазят империята си абсолютно непоколебимо. И ще ви смажат, о, да.

В ОБОБЩЕНИЕ:
След 11 години Кабинетът на министъра на здравеопазването на САЩ не е открил каквито и да било доказателства в подкрепа на хипотезата за начин на хранене–сърдечно-съдови болести.
Повярвайте ми, ако бяха открили и една прашинка доказателство, никога повече нямаше да се занимаваме с нея.

ВЯРВАМ, ЧЕ ТОТАЛНИЯТ ПРОВАЛ НА ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ В ПОДКРЕПАТА НА ХИПОТЕЗАТА ЗА ХРАНЕНЕТО И СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕДСТАВЛЯВА УБЕДИТЕЛЕН АРГУМЕНТ СРЕЩУ ХИПОТЕЗАТА.

Share

От Древността човекът е наблюдавал, че животът представлява в основата си една безкрайна верига от преливащи една в друга противоположности. Същият ритъм усещаме и в себе си.

продължава>

eXTReMe Tracker